Skip to content

Ristikko SM 2018

Sakari Pajakoski

Nämestiesätnemmyknäskedhy aktiivista ristikkoharrastajaa valmiina taistelemaan mestaruustittelistä keväisenä lauantaiaamuna Helsingin Postitalossa. Vaikka kaikki istuvat paikoillaan voi ilmasta aistia urheilujuhlan tuntua. Näin lausui kisojen tämänkertainen suojelija uutisankkuri Matti Rönkä avauspuheenvuorossaan. Paikalle olivat saapuneet myös aiemman suojelijat Atso Almila ja Arvi Lind. Kiireiset miehet joutuivat poistumaan iltapäivällä, mutta kisaa saapui suojelemaan siksi aikaa Marjatta Leppänen.

Vuoden 2018 kisojen suoijelija Matti Rönkä

Sanaseppotoimittaja läpäisi alkuerät kohtuullisesti ja päätti näin osallistua mittelöön ilman sen kummempia tavoitteita. No, ratkojavalmennettava Juha Asikainen tietysti pitää voittaa, koska eihän opettaja voi oppilaalleen hävitä. Kuultuaan finaalin menevät suorana ISTV:ssä asetti hän tarkennetun tavoitteensa sijalle seitsemän.

Seuraavassa Pajakosken omia tunnelmia kilpailun edetessä. Olin vakaasti päättänyt, etten välitä kellosta tuon taivaallista. Hyvä, ettei naksuttanut.

Ensimmäinen 15 minuutin erä lähti käyntiin tosi nahkeasti. Aloituskohtaa ei löytynyt millään, enkä keksinyt 20:lle muuta kuin TIUN, eikä sillekään selitystä. Nyt menee hienosti. Aukesi se lopulta. Lappua nostaessani hoksasin, että Juha Leinonen nosti numeronsa pari sekuntia myöhemmin. Tämä menee sittenkin kohtuullisesti.

Mietityttää…

Toinen 30 minuutin erä oli minulle helpoin kaikista. Vasempaan yläkulmaan tuli heti alkuunsa IKSY…ahaa, ja pitkä yläsana oli jo paikallaan. Loppu olikin puhdasta vyörytystä. Silti Juha Neitola kerkesi pari sekuntia ennen. Tässä oli ristikko, josta jäi hyvä maku.

Kolmas 45 minuutin kinkkinen tehtiin sitten lounaan jälkeen. Arki palasi korvien väliin. Ensimmäiseen viiteen minuuttiin ei tarvinnut juuri vyörytellä. Mielessä oli Asikaiselle kaksi vuotta toistettu ÄLÄ POMPI-komento. Se toimi tässäkin tapauksessa.

Puoleen väliin päästyäni muuan Leinonen nosti lappunsa ja häippäsi. Ajattelin, että jos nyt tulee yleinen muuttoliike eteisaulaa kohden, peli on menetetty. Kirjaimia ja sanoja saan paikalleen, mutta vasen ylänurkka hakee ja hakee, kunnes yksi sana ratkaisee koko jutun ja pääsen pakenemaan salista luultavasti kymmenen ensimmäisen joukossa. Lea Mäkinen ja Riitta Rustari tosin ehtivät edelle, mutta Neitolan Juha näkyy ponnistelevan edelleen. Tämähän menee mielenkiintoiseksi. Ristikko todettiin aulakeskustelussa yleisesti hyväksi juuri tähän kohtaan. Vihjeestä SEBROIDIN TEKIJÄ tosin annettiin yleinen risupiiska.

Niinhän siinä sitten pääsi käymään, että finaaliin mentiin komeasti.

Finalistit

Finaali 30 minuuttia piti sitten tehdä kaikkien töllistellessä. Kamerat eivät häirinneet ja tällä kertaa kanssakilpailijat olivat sopivan etäällä, joten hommaan sai paneutua ihan rauhassa. Tussi-paperi-yhdistelmä oli tosi liukas. Taulun alareunaan oli vaikea saada kirjaimia osumaan ruutuun nätisti. Sitten kävi niin, että yhden l-kirjaimen sakara meni viivan päälle luin sen jatkossa I:ksi sillä seurauksella, että TAXELL ei syntynyt. No, Leinonen meni menojaan ja paremmat menivät edelle.

Hyvä kisa, hyvä maku, hyvä tunnelma. Sali oli täynnä kannustajia aivan tilaisuuden loppuun asti.

Ristikonratkonnan kolminkertainen suomenmestari Juha Leinonen

Lopputulokset:

  1. Juha Leinonen 9.29
  2. Tomi Stengård 11.20
  3. Riitta Rustari 13.02
  4. Juha Neitola 11.48 (1 virhe)
  5. Sakari Pajakoski 15.36 (2 virhettä)
  6. Lea Mäkinen 17.38 (2 virhettä)