Skip to content

Piilosana SM 2016

Sakari Pajakoski

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on piilosana-sm-2016-v3-893x1024.png

Etelä-Suomen marraskuinen talvi on kauneimmillaan, lunta mukavasti. Tuusulan Onnelaan kokoontuu mukavat 84 innokasta kilpailemaan Piilosanan Suomen Mestaruudesta vuosimallia 2016. Toimittaja siinä joukossa myös, ensimmäistä kertaa. Pitää tämäkin kokeilla.

Nyt leivotaan mestari kahdennentoista kerran. Joukon keski-ikä näyttää olevan reilusti yli 50 vuotta. Tyhjiä pulpetteja jää lopulta runsaasti, olisiko syynä talvinen ajokeli?

Kisan järjestäjät, Sanaris Oy:n Erkki Vuokila ja Pertti Oskala kertoivat selkeät pelisäännöt, paras voittakoon.

Tämänkertainen kisan suojelija, taiteilija Marjatta Leppänen kertoi saaneensa piiliskipinän jo 1970-luvulla Jaakko Salon puolisolta, Ani Salolta. Suomen Kuvalehti tulee Marjatalle edelleen kotiin tämän innostuksen pohjalta. Piiliksiä on kiva ratkoa muun muassa konserttien väliajoilla. Triossa muita jäseniä hän ei ole saanut innostumaan, sinnikkäästä yrityksestä huolimatta. Marjatan mielestä piilosanojen vihjeet ovat menneet vuosien varrella parempaan suuntaan, mutta anagrammien runsas määrä joskus kismittää. “Anagrammit ovat vanhanaikaisia”, lataa Marjatta. Tähän mielipiteeseen yhtyy mielellään myös toimittaja.

Pääsemme ratkomaan ensimmäistä tehtävää. Kisajännitys on käsin kosketeltava.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_8590-1024x768.jpg

Reilun kymmenen minuutin kohdalla alkaa nousta lappuja valmiin ratkonnan merkkinä. Se häiritsee aivotoimintaa, vaikka sata kertaa on sanonut itselleen, että keskity vain omaan ratkontaan. Tulee se omakin teelmä vihdoin valmiiksi. Ei tunnu kivalta ajatella, että kotona tuo olisi mennyt viisi minuuttia nopeammin.

Ensikertalaiselle kaikki on plussaa, tuumimme kahvipöydässä.

Tauolla tehdään ajankuluksi kimpparatkonta. Vihjeisiin on kätketty mahdottoman pitkä lause, josta lähtee useita ratkaisusanoja. Toimittajalla on onni päästä tiimiin, jossa on paitsi hallitseva mestari, myös moninkertainen ristikoiden Rustarimestari. Helppohan se näyttää olevan. Heille.

Juontajat antavat edelliselle mestarille Juha Neitolalle tilaisuuden kertoa itse. Juha paljastaa olevansa lääkäri, ristikoita ja piilosanoja ratkotaan molempia, mutta “ei mitään hirmuisia määriä”. Laatimuksia on tullut vuosien varrella muutama, jopa julkaistu.

Juha odottaa piilosanoissa “häikäisevämpiä” sanoja, koska piilokirjaimet antavat siihen mahdollisuuden. Jokaisessa piilosanassa pitäisi olla joku juju tai teema. “Omalla kohdalla laadinnat jäävät useimmiten pöytälaatikkoon ellen ole tyytyväinen tulokseen siinä suhteessa.”

Puheenjohtajamme haastattelee tauolla myös kisojen vanhinta osallistujaa, tamperelaista Terttu Waismaata. Pirteä Terttu-rouva täyttää kohta 90 vuotta.

On aika finaalin, johon toimittajakin yllättäen on päässyt yhdeksäntenä. Ihmeitä sattuu, laulaa Tommi Läntinen.

Finaalitehtävä tuodaan eteen

Ei lähde millään. Nyt tiedän, mikä on Black Out. Yksi vihje (Venuksen isku) jää lopulta aukeamatta kokonaan, kun aika tulee täyteen. Parhaat poistuvat alueelta jo kymmenen minuutin kohdalla.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_8639-1024x768.jpg

Että ketuttaako? Ei tietenkään, kaikkihan on plussaa.

Palkintojen jakoa odotellessa saamme nauttia Erkki Vuokilan säveltämää ja hänen ja Pertti Oskalan sanoittamaa musiikkia. Mikrofonin taakse asettuu vantaalainen pitkän linjan muusikko ja trubaduuri Jyrki Härkönen. Eki on valinnut tilanteeseen sopivia valtavan hienoja riimityksiä ristikoista ja piilosanoista. Väliin pääsee laulamaan myös Marjatta Leppänen ja yhteen kappaleeseen tarvittava komea enkelikuorokin on järjestäjien toimesta estradilla.

EVP-soittajan mielestä Vuokilan musiikki on aiheeseen liittyen sopivan letkeää. Pääosassa ovat sanoituksen niin kuin pitääkin. Jossakin kohtaa oltiin miltei ähkyrajalla, kun mahdottoman pitkät ja hienot sanat pyrkivät pursuamaan tahtiviivojen ulkopuolelle. Tuli mieleen sotilasharjoitus, jossa pitää juosten ylittää piikkilankaesteet: meinaa housut revetä, mutta eteenpäin on mentävä.

Lopulta päästään palkintoseremonioihin. Juha vie jälleen mestaruuden omilla minuuttiluvuillaan. Toiseksi ponnistaa Tampereen konkari Kalevi Paavola ja pronssille Espoon Reima Aitta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on piilosana-sm-2016-voittajat.jpg
Voittajakolmikko, vas. Kalevi Paavola, Juha Neitola ja Reima Aitta

Joku kommentoi käytävällä kummastelleensa, että kymmenen finalistia olivat kaikki miehiä.

Kokemusta rikkaampana. Ei ketuta vieläkään.

Piilosanan SM 2016 tulokset

  1. Juha Neitola 10.08
  2. Kalevi Paavola 11.04
  3. Reima Aitta 15.56 (1 virhe)
  4. Juha Asikainen 17.15
  5. Tomi Stengård 19.38 (1 virhe)
  6. Kari-Jouko Räihä 24.32 (2 virhettä)
  7. Reijo Kallonen 27.17 (1 virhe)
  8. Pertti Hartman 29.13
  9. Tapio Eerola 36.00 (2 virhettä)
  10. Sakari Pajakoski 39.00 (3 virhettä)

Jokainen virhe lisäsi aikaan 3 minuuttia.