Skip to content

ERKKI A. JAUHIAINEN 1946-2018

Hallituksen jäsen, paikalliskerhovetäjä

Sanasepoissa pitkään vaikuttanut, toimintaan aktiivisesti osallistunut Erkki A. Jauhiainen kuoli vaikean sairauden murtamana Kuopiossa 27. syyskuuta 2018. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 28. lokakuuta 1946 Kuopion Hirvilahdessa.

Maalaistalon vanhimpana ja sittemmin ainoanakin poikana Erkki A. Jauhiainen teki ajallisesti lähes samankestoiset urat ensin maanviljelijänä, myöhemmin metallialan monitoimimiehenä.

Vilkas ja lupsakka mies ehti olla monessa mukana. Nuorempana hän oli urheilu- ja nuorisoseura­toiminnassa ja harrastajateatterissa, myöhemmin mm. vapaapalokunnassa ja syöpäyhdistyksen saattotukihenkilönä. Hän oli ahkera lukija ja kulttuurinharrastaja, joka viihtyi niin elokuvissa, teatterissa kuin konsertissakin, ja piti maalaus­taiteesta ja runoista. Hän oli mukana monessa järjestötoiminnassa, opiskeli kieliä, seurasi maailman menoa ja tieteen tapahtumia.

Sanasepoissa nimellä “Erkki A.” tunnettu Jauhiainen oli aktiivinen osallistuja kesäpäivillä, ristikonratkonnan SM-kisoissa, risteilyillä ja monissa muissa tapahtumissa. Hyvän yleistiedon ja laajan elämänkokemuksen omaavana, keskustelutaitoisena, hyväntahtoisena, huumorintajuisena ja aina herrasmiesmäisesti käyttäytyneenä Erkki A. keräsi ympärilleen ihmisiä kuuntelemaan ja viihtymään. Hän ei arastellut toisia ihmisiä vaan otti jokaisen vastaan, ja olikin elementissään vaikkapa vetäessään vireää Kuopion paikalliskerhoa ja esitellessään yhdistyksemme toimintaa Kuopion Olonkorjuutorilla. Hallitukseen hänet valittiin vuonna 2011.

Sanaseppo-lehden haastattelussa vuonna 2012 Erkki A. kertoi tavoitteekseen toimia Sanasepoissa niin, “ettei ainut merkitys olisi Kuopion kohdalla oleva nuppineula Suomen kartalla”. Erkki A:n poismenon jälkeen Kuopion kohdalle mutta muuallekin ja myös monen harrastustoverin sydämeen jäi iso aukko, jonka kokoista ei kyllä pikku nuppineulalla tehdä. Lämmöllä ja kaipauksella muistamme mukavaa sanaseppoa Erkki A. Jauhiaista.

Tuomo Sajaniemi