Skip to content

Kirjastonäyttely Sampolassa (2019)

Leena Valo-Muhonen

Sampolan kirjaston ristikkonäyttely järjestettiin Tampereella 25.–30.3.2019.

Käydessäni juttelemassa näyttelystämme kirjastonhoitajan kanssa helmikuussa sain heti hyvän vastaanoton ja myöntymyksen asiaamme. Kirjastonhoitaja on ristikkoihmisiä ja koko kirjaston väki täytti kahvihetkiensä ratoksi kilpailuristikon.

Näyttelytila oli keskellä kirjastoa eikä seiniä ollut tarjolla. Näyttelyssä oli vain yksi iso taulupinta, johon laitoin historiaamme käsittäviä kuvia. Tilani luona oli useita nojatuoleja, pöytä ja isoja viherkasveja ja tila oli viihtyisä.

Näyttelyn vieressä oli uutuuskirjapöytä ja vippikirjateline. Näitähän kävijät kiertävät, niin teen itsekin. Otin stratetgiaksi puhutella ihmisiä esimerkiksi näin: “Kiinnostaako teitä kirjallisuuden ohella sanaristikot?” Monia kiinnosti ja he tulivat pöytäni luo. Päivien mittaan syntyi useita pitkiä keskusteluja kirjastossa kävijöiden kanssa, aiheena ristikot sekä muut asiat.

Ihmiset reagoivat puhutteluuni eri tavoin. “Teen vain sudokuja.” “Teen vain kryptoja”, “Asia ei kiinnosta.” Eräs mies lähti juoksemaan karkuun ja eräs nainen sanoi miehensä ratkoneen aina ristikoita ja lapsetkin antoivat isälleen lahjaksi ristikoita, kunnes ristikoiden takia huomiotta jäänyt vaimo kielsi tämmöiset lahjat.

Medialta emme valitettavasti saaneet huomiota. Kirjaston henkilökunta otti valokuvan, haastatteli ja laittoi Facebookiin jutun. Näyttelyviikon aikana seuran esitteitä meni aika paljon, suosittelin niitä vaikeita ristikoita ratkoville. Kirjanmerkeistä suosituin oli ristikkoaiheinen. Helppoja ristikoita meni paljon, mutta paljon jäi jälkeenkin.

Viikon aikana tein huomiota kirjaston elämästä. Monet ihmiset kävivät useaan kertaa, jotkut lukivat kirjaa useita tunteja päivän aikana. Sain itsekin lukuvinkkejä.

Kirjastonhoitaja kysyi minulta ehdotuksia kirjastoon hankittavasta tavarasta (ei kirjoista), johon ehdotin silppuria. Hän puolestaan huomasi sellaisen puutteen, että tarvittaisiin ihmisten kanssa juttelija, muttei sen tarvitse ihan psykologi olla. Kirjastoviikon aikana tapasin kaksi seuramme jäsentä, joita en tuntenut ennalta. Kilpailuvastauksia tuli 18, useimmat ristikoita. Kirjallista kritiikkiä tuli yhdeltä henkilöltä, esim. perhehelvetti oli sopimaton sana. Eräs palaute koski (googletettavia) nimiä, joita ei monikaan itse tiedä.

Viikko oli antoisa, olin aika kattavasti läsnä. Sain päivystysapua Marianna Tudeer-Niemistöltä ja Marjut Suvannolta, joille kiitokseni. Läksiäisiksi sanoin, että jos vielä maanantaina tulen tänne istumaan, niin ajakaa minut pois!