Skip to content

Konkarin kommentit Kumpelista

Erkki Vuokila

Nämä olivat minulle 36. kesäpäivät. Vaikka kuinka kirin, en saa Joutsin Pekkaa kiinni. Hän pääsi niille ensimmäisille epävirallisille vuonna 1982. Minun putkeni alkoi Mäntyharjusta.

Yleensä ehdin paikalle parjantaina vasta vähän ennen tervetulotilaisuutta, mutta tällä kertaa päätin tulla melkein heti kun majoittuminen alkaa. Perjantaina 27.7. paikalla olikin jo hämmentävän suuri osa sanasepoista. Heti sisään tultuani olivat vastassa paikalliset järjestäjät Päivi Hänninen ja Antti Ylönen sekä puheenjohtajapari Seija- Riitta ja Jari Haapa-aho. Ristikkovarastokin karttui, kun Jarin ristikko mukaan tarttui.

Siinä lähti jo riimikone käyntiin ja sehän sopii tähän tilanteeseen. Huonetoverini Viitamäen Antti oli saanut bussiin tiedon pääsemisestään Inspiraatona Juice-kisan finaaliin. Antti korvasi täällä useammat kesäpäivät kolunneen vaimoni Eevan, jonka sukurakkaus oli johtanut yllättäen Yhdistyneisiin kuningaskuntiin.

Jätimme Antin kanssa muut terassille ja suuntasimme kylpylään. Kävimme kolme erilaista saunaa, altaan, poresammion ja pulikoimme järvessä. Se paljastui myöhemmin enemmän joeksi. Kaikki tämä oli omiaan johdattamaan rentoon viikonlopputunnelmaan ja päätin, etten laadi tänä aikana yhtään ristikkoa.

Lisää väkeä oli tullut paikalle ja tervehdyksiä sateli. Menimme kabinettiin odottelemaan päivien avausta. Muutamakin tuli ehdottamaan, että pannaanko tuli takkaan. Muistanette, että heinäkuun alussakin oli noin 30 asteen helle. Saarisen Pauli esitteli mysteeriesineensä ja kertoi niiden olevan hupenemassa, joten hän siirsi vastuun pojalleen Tepolle, joka myös antoi meille oman kalunsa pähkäiltäväksi.

Paulin mysteeriesine
Tepon mysteeriesine

Päivällisen jälkeen pääosa seurueestamme päätyi terassille. Ensi pidettiin Ylösen Antin laatima piilosanahenkinen ja paikallisaiheinen tietovisa (ohjelmassa tosin luvattiin tievisaa). Paha oli visa, mutta kolme henkilöä samasta pöydästä sai oikein. Palkintoja oli Heinola-peli ja -suklaa. Sitten Tiiran Hannes nousi ylös ja pyysi lupaa toimia vara-Skyttänä (Antin ollessa paikalla vain lauantaina) ja pitää tietokilpailun. Hyviä kysymyksiä kuultiin ja osaan osattiin vastata. Joutsin Pekka lisäsi loppuun oman utelunsa “Kuka on kirjoittanut dekkarin Murtopallo?” Sehän on ristikoitakin laativa Jussi Kokkonen.

Loppuilta meni jutellessa ja ihastellessa kaunistuvaa maisemaa kohti Tähtiniemen siltaa. Saarisen Teppo oli tuonut taas kasan lautapelejä ja peluutti vuorollaan halukkaita. Urhoollisimmat jaksoivat valomerkkiin ja siihen asti, että terassi suljettiin. Huhua liikkui, että jossain huoneessa meno vielä jatkuikin.

Lauantai

Aamupalalla oli taas pirteitä sanaseppoja. Hallitus kokoontui ja sen aikaisista tapahtumista en tiedä mitään, koska kunniaylisanasepon ominaisuudessa osallistuin pitkästä aikaa kokoukseen.

Sitten olikin aika lähteä lintutarhalle. Sieltä palattua menimme taas syömään. Sitten otettiin ryhmäkuva ja sen jälkeen olikin erään kohokohdan aika. Siis kimpparistikon, jonka pari Skyttä/Joutsi oli taas pusannut. Nyt oli paha (mutta hyvä!) eikä joukkueeni Saarinen/Rosenberg/Alhainen/Vuokila selvinnyt mitaleille.

Voitokas joukkue vielä pähkäilemässä

Kimpparistikon tulosluettelo, ryhmän kapteenin nimen mukaan:

  1. Riitta Rustari 1.31.22
  2. Pasi Paavilainen 1.33.52
  3. Elina Rosenberg 1.36.25
  4. Jari Keränen 1.39.56
  5. Pauli Saarinen 1.40.43
  6. Titta Kivikko 1.42.13
  7. Jari Haapa-aho 1.46.17
  8. Sakari Pajakoski 1.48.43
  9. Tuomo Sajaniemi 1.56.36

Sahamiehen Arto jakoi mielenkiintoisen tietovisan, jota ehdin vähän vilkaista pöytäkuntani kanssa, mutta sitten kylpylä taas kutsui. Tsekkasimme huonekaverini kanssa loputkin saunat ja myös suolahuoneen, ja joitakin asioita tehtiin uusiksikin.

Päivällisen jälkeen oli taas samaa ohjelmaa eli jutustelua, pelaamista ym. Päivän hurjin hetki koettiin, kun tarjoilija syytti Hannesta: “Työ ootta juoneet kaikki lonkerot!” Hannes ei tunnustanut ja kelpuutti karpaloversion. Tarjoilijalle kostimme tekemällä hänen nimestään kaksi anagrammia: LEIVÄT ON VARALLA ja ITÄVALLAN VOLARE.

Kellon lähestyessä yhtätoista kokoontui pienehkö joukko kabinettiin. Kiipulassa alkanut illanviettotapa uhkaa muuttua traditioksi. Lindforsin Erkin bluetooth-kaiuttimen ja meikäläisen Spotify-tilin avulla soitettiin toivelevyjä. Sitä jatkui lähes kolmeen asti. Esimerkiksi seuraavia artisteja kuultiin: Junnu Vainio, Juice, Freukkarit, Acre Kari, Eila Pellinen, Santana, Sting, Johnny Winter, Mireille Mathieu, Rosita Serrano ja Johanna Kurkela. Neljän jälkeen olin viimein unessa.

Sunnuntai

Jutustelua, päätöstilaisuus, uloskirjautuminen ja karautus pois, siinä lähtöpäivän toimet. Kovasti kiitoksia sai paikka kaikesta, samoin järjestäjät, siis jälleen yhdet mainiot kesäpäivät. Koko ajan paikalla oli noin 40 henkeä, lyhyemmäksi ajaksi tuli lisäksi kymmenkunta sanaseppoa.

Niin ne Saaristen esineet. Paulilla oli pihdit, joilla käännetään pokasahan terän hampaat eri suuntiin. Tepon häkkyrä oli pelastuslauta hydrostaattinen laukaisin.