Skip to content

HANNES TIIRA 1955-2019

Puheenjohtaja, paikalliskerhovetäjä

Elokuun puolivälin jälkeen meille saapui suruviesti. Entinen puheenjohtajamme, tietokirjailija, piilosana SM:n perustaja Hannes Tiira (29.6.1955-20.8.2019) oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Monipuolinen ja aktiivinen sanaseppo on poissa.

Parikymppisenä täysin sokeutunut Hannes tuli sanaseppoväen tietoisuuteen ensin Radio Mafian Sanaseppoloosi-ohjelman ja sen jälkeen Radio Suomen Sanaseppo-ohjelman kautta. Tätä kautta hän tuli myös mukaan ristikkoseuran toimintaa. Hän oli yksi Porin paikalliskerhon Satakunnan sanaseppojen eli ’Ansa-Pekan tassunannon’ kantavia voimia.

Seuramme yhteisten tilaisuuksien kautta Hannes alkoi tulla tutuksi yhä suuremmalle osalle sanaseppoja. Hän osallistui aktiivisesti ja oli myös aktiivinen keskustelija ja ideoija. Tämä johti siihen, että hänet valittiin seuran järjestyksessä neljänneksi puheenjohtajaksi. Hän toimi seuran puheenjohtajana vuodesta 2003 vuoteen 2009 asti.

Puheenjohtajana Hannes oli erityisesti mukana ideoimassa uusia juttuja. Myös seuran byrokraattisen johtamisen puoli sujui häneltä mallikkaasti, tosin aina ennen kuin saatiin seuran hallituksen kokous käynnistettyä, muut osallistujat saivat vastattavakseen puolenkymmentä Hanneksen laatimaa piilosanatyyppistä pulmakysymystä.

Hannes oli todellinen sanan mies. Hänet vihittiin papiksi 1978, siis sana myös syvällisemmässä mielessä oli hänelle tärkeä. Hän toimi pappina Varkaudessa ja Laitilassa sekä kappalaisena Keski-Porin seurakunnassa. Tosin tässäkään hän ei unohtanut sanoilla leikkimisen merkitystä. Hänellä oli tapana esitellä itsensä anagrammein ’Pastori Porista’’.

Piilosanapulmat olivat Hanneksen mielen ja sydämen ytimessä. Vaimonsa Pirjon kanssa hän käynnisti piilosananratkonnan SM-kisat. Aluksi niitä kisattiin useiden sanaseppokesäpäivien yhteydessä Hanneksen ja Pirjon laatimin pulmin. Sittemmin Hannes antoi viestikapulan ristikkoseuralle, jonka järjestämiä SM-kisoja on tähän mennessä ollut kolmet.

Hannes oli myös tietokirjailija. Hän toimi vuodesta 1994 alkaen pääasiassa kirjailijana. Hän ehti kirjoittaa pitkälti toistakymmentä kirjaa, näistäkin muutama sanoilla leikkimiseen yhdistettynä. Kirjat käsittelivät mm. historiaa, maantiedettä ja luontoa. Hannes toimi Porin kaupunginvaltuuston jäsenenä 1996-2004 ja Suomen Sokeat ry:n puheenjohtajana 2008-2010.

Hannes oli intohimoinen lintubongari. Hän oli yksi aivan eniten eri lintulajeja Suomessa bonganneista alan harrastajista. Kun hän ei pystynyt tekemään näköhavaintoja, hän keskittyi kuulohavaintoihin. Hän nauhoitti lintujen laulua maastossa ja julkaisi äänityksiään CD-muodossa. Vuonna 2006 Tiiran yöllisistä linturetkistä tehtiin elokuva Taikayö.

Hannes tarkkaili elämää positiivisen uteliaasti ja lempeällä huumorilla. Me, jotka saimme tuntea hänet, olimme etuoikeutettuja, hän toi elämäämme monia lämmöllä muistettavia hetkiä. Suuri sanaseppo on lähtenyt, kunnioitamme hiljentyen hänen muistoaan.

Antti Skyttä ja Elina Rosenberg