Skip to content

Historia

Paikallisesti ja valtakunnallisesti aktiivinen, verkostoituva, tunnettavuuttaan lisäävä ja helposti lähestyttävä seura.

KATSO MYÖS HISTORIIKIT VUOSILTA 1981-2021!

Joukko innostuneita ristikkoharrastajia perusti Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n 21.11.1981. Mukana on ollut heti alusta asti sekä laatijoita että eri tasoisia ratkojia.

Tasaisesti kasvava jäsenmäärä ylitti 1 000 jäsenen rajan vuonna 1993. Nykyisin jäseniä on kaikkialla Suomessa jo niin paljon että aktiivisesti toimivia paikalliskerhoja on usealla paikkakunnalla. Viime vuosien osallistumiskulttuuri on painottunut nettiin ja someen, mikä näkyy monissa yhdistyksissä ja yleisötapahtumissa aktiivisuuden laskuna. Haastavassa muutoksessa Sanasepot on pitänyt hyvin pintansa, vuoden 2020 alussa jäsenmäärämme oli reilusti yli 800, ja toimintamme on jopa lisääntynyt esimerkiksi ratkontakilpailujen järjestämisessä.

Sanaristikkoseura Sanasepot pitää ristikoita merkittävänä osana sanallista kulttuuria. Se on puolueeton ja riippumaton yhdistys, joka aina toimii ristikoiden puolesta.

Jo mainittujen paikalliskerhojen lisäksi jäsenet tapaavat mm. jokavuotisilla kesäpäivillä sekä kevätristeilyllä rennon yhdessäolon merkeissä.

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä Sanaseppo-lehdessä on tehtäviä helpoista erittäin visaisiin sekä myös rajoja rikkovia ristikoita. Juttupuolella kerrotaan mm. ratkojista, laatijoista sekä seuran toiminnasta ja tapahtumista.

Muusta toiminnasta mainittakoon laatija- ja ratkojakoulutusta tarjoava Ristikkoakatemia, joka toinen vuosi järjestettävät ristikonratkonnan SM-kisa, piilosanan SM-ratkontakilpailu, yhdessä Äidinkielen opettajain liiton kanssa toteutettava koululaiskisa. Lisäksi järjestetään ristikkonäyttelyitä kirjastoissa sekä osallistutaan erilaisiin tapahtumiin kuten Vanhan kirjallisuuden päiville Sastamalassa.

Sisäkuvassa ollaan Martta ja Veikko Nurmen kotona Helsingin 4. linjalla. Vasemmalta lukien Martta Nurmi, Pekka Joutsi, Pirkko ”Pii” Kolbe, Erkki Karivaara, Veikko Nurmi, Paavo I. Lukkaroinen, Liisa Vehkala, Kauno Yli-Nokari, Aulis Lehto, Markku Nylund ja Erkki Vuokila. Kuvan on ottanut Hesarin Erkki Laitila ja Pii teki seuraa tunnetuksi lehden sivuilla useilla maininnoilla kautta vuosien.

Toisessa kuvassa ollaan ensimmäisessä kesätapaamisessa kesällä 1982. Koko jäsenistöä ei oltu vielä kutsuttu mukaan. Liisa Vehkala oli kutsunut perustajia paikalle. Kuvassa vasemmalta Markku, Aulis, Pekka, Anna Lukkaroinen, Paavo, Kauno, Liisa, Martta ja Erkki Karivaara naisystävänsä kanssa (nimi ei ole nettitoimituksen tiedossa).

Näissä kahdessa kuvassa näkyvät seuran perustajajäsenet. (KETKÄ?)