Skip to content

Piilosana SM 2019

Juha Neitolasta mestari kolmannen kerran

Huhtikuun kaunis lauantaiaamu kokosi ristikkokansaa jo kolmansiin avoimiin piilosanatehtävien SM-kisoihin Tuusulan Onnelaan.

Alkuerien perusteella mukaan oli kutsuttu 177 ratkojaa. Paikalla ilmoittautui lopulta 99 kilpailijaa. Tavoitteita tuntui olevan laidasta laitaan. “Kun nyt saisi täyteen ratkotuksi”, oli monen lähtökohta, mutta todella monta 20 parhaan joukkoon tähtäävääkin löytyi. Oma joukkonsa olivat toki he, joilta hyvää sijoitusta osattiin odottaa. Jännitys heidän olemuksessaan väreili miltei käsin kosketeltavana.

Silmämääräisesti porukan keski-ikä näytti nuorentuneen vuoden 2016 kilpailusta, mikä pantiin merkille mieluisana havaintona. Kisa-avauksen jälkeen puheenvuoron käyttivät kisan suojelija kunnallisneuvos Heikki. A. Ollila ja Kolmiokirja Oy:n (“noin 46 lehden”) päätoimittaja Eero Kettunen. Eero kertoi piilosanoilla olevan tilaajakunnassa todella aktiivinen kannattajakuntansa. Piilosanoissa tulee parhaiten esille suomen kielen monipuolisuus ja rikkaus, koska vihjeille on tilaa enemmän.

Kisojen suojelija kunnallisneuvos Heikki. A. Ollila
Kolmiokirja Oy:n päätoimittaja Eero Kettunen

Avauspuheiden jälkeen Erkki Vuokila selvitti sääntömuutosta, jonka oleellinen osa oli virheettömyyden selkeä tärkeys nopeuteen verrattuna. Finaalissa uudet säännöt olivatkin sitten merkittävävässä roolissa.

Suojelijan käynnistäessä välierän sali hiljeni. Kynien ääni alkoi vähitellen voimistua ja suunnilleen viiden minuutin kohdalla kaikki kirjoittivat jo sanoja paperille.

Käsittämättömän nopeasti – alle 9 minuutin – nousi kaksi numerolappua ja 10 minuutin kohdalla kolmas. Ennakkosuosikit Neitola, Stengård ja Hentunen, eipä toistaiseksi mitään yllättävää. Tehtävä oli kuitenkin visainen, koska 25 minuutin kohdalla valmista oli vain 11 ratkojalla. 45 minuutin maksimiajan täyttyessä työn touhussa oli edelleen 29 ratkojaa.

Finaaliin selvinneet 10 nopeinta saivat eteensä edellistä ilmeisesti hankalamman ristikon, koska ensimmäisen minuutin aikana en havainnut montaakaan kynää kirjoituspuuhissa. Noin viiden minuutin kohdalla näytti siltä, että Stengård menee nyt menojaan. Hän pääsi hyvinkin nopeasti tilanteeseen, jossa puuttui neljä sanaa ja kohta enää kaksi sanaa. Neitola näytti kumittavan tässä vaiheessa ja Hentunen sijoitteli sanojaan hitaasti mutta varmasti yksi kerrallaan. Myös Heljä-Maija Vanhanen oli noin 8 minuutin kohdalla saanut oikean puoliskon täyteen. Stengårdin viimeiset sanat tuottivat tuskaa. Hentusen tasaisen tappava tehti vei loppuun saakka ja hän jätti lappunsa ajassa 12.01. Noin puoli minuuttia myöhemmin Stengård ilmeisesti päätti laittaa viimeiseksi sanakseen “todennäköisimmän” ja lähti salista toisena. Neitola kumitti edelleen, mutta väänsi ratkaisunsa valmiiksi kuitenkin kolmantena. Nyt tuli pidempi tauko, kunnes Paavilainen poistui noin 18 minuutin kohdalla. Loput kuusi kisaajaa käyttivätkin sitten 30 minuutin maksimiajan lähes kokonaan. Neitolan tripla näytti jääneen haaveeksi.

Tuomaristo pääsi soveltamaan uutta sääntökirjaansa ja kävi niin, että virheettömyys oli päivän ratkaisevin piilosana. Vain kolme täysin oikeata ratkaisua löytyi ja näistä nopein oli – kukapa muu kuin Juha Neitola. Hentunen putosi virheellään neljänneksi ja Stengård viidenneksi. Tasaisen suorituksen tehnyt Paavilainen nousi hopealle ja välierän kymmenes Päivi Hänninen nousi pronssille. Onnitelut mestarille ja mitalisteille.

Yleisön joukossa täytettiin rattoisasti samaa tehtävä. Toimittaja bongasi joukosta parikin, jotka saivat oikean ratkaisun aikaiseksi 15–18 minuutissa, eli mitalitasolla. Kokemuksesta tiedän että on helpompi ratkoa ilman kelloa tai kilpailutilanteessa, mutta 15 minuuttia on loistava suoritus tuohon ristikkoon joka tapauksessa.

Finaalin lopputulokset

Kilpailija, oikeiden sanojen määrä ja aika

  1. Juha Neitola 19 14.00
  2. Pasi Paavilainen 19 18.48
  3. Päivi Hänninen 19 29.03
Voittajien oli helppo hymyillä