Etusivu > Sanaseppo-lehti > 3/2010 > Ristikon takaa: Ari Kiviharjun mukina 15.9.2010

Artikkeli on julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 3/2010 (syksy).

Ristikon takaa
Ari Kiviharjun mukina

mukiristikon kuvake Ristikon takaa -sarjassa laatijat kertovat ristikkonsa synnystä, pääkuvan ja ratkaisulauseiden ideoinnista, laadinnan etenemisestä, vihjeityksen aikaisista mietteistään jne.

Suositus: Ratko ristikko ensin ja lue tarina vasta sen jälkeen.

Jos aloittaisin niin kuin aloittaisi eräs tuntemani henkilö, niin aloittaisin näin: "Ja nimi on Ari Kiviharju. Tässä olisi nyt tarkoitus käydä läpi vähän näitä..." Niinpä, aika osuva ja moneen paikkaan aluksi käyvä.

Sain tehtäväkseni esitellä itseni: Olen harrastanut sanaristikoita aktiivisesti noin 35 vuotta, eli jostain sieltä rippikoulusta asti. Tarkkaavaisimmat jo huomioivat ja laskivat, että kaveri on noin 51 vuotta iältään. Oikeassa ovat. Alkuun ratkoin lehtien palstoilta kaikenlaisia ristikoita, kunnes koin jonkinlaisen käännekohdan ja tilasin ensimmäisen ristikkolehden. Siinä oli kannessa kolme kysymysmerkkiä. Pian istuin kysymysmerkkinä tuolissa. Niinhän se on, että ei kaksi ilman kolmatta, eikä kolmaskaan paritta. Ratkontaharrastus laajeni ja pian sainkin ristikkolehtiä lahjaksi jouluisin ja syntymäpäivien ratoksi.

Ratkomisen ohella ryhdyin kokeilemaan laatimista. Laadin ensin kaikenlaisia pitsireunaisia monitahokkaita. Se hyvä puoli niissä oli, että ainakin ne olivat persoonallisia. Sitten kiinnostuin oikeista alakulmista. Mielessä pyörivä ajatus oli, että 5x4 on se minimikokoinen oikea alakulma. Jossain vaiheessa niistä tulikin jonkinlaisia oikeita alakulmia. Ensimmäinen ristikkoni julkaistiin 1990-luvun puolivälissä Paperiliitto-lehdessä. Sanaseppoihin liityin samoihin aikoihin ja olen Kanta-Hämeen Sanaseppojen yksi perustajajäsen.

Teen minä muutakin...

Harrastan myös puuhastelua mökkiympäristössä. Polttopuita laittelen poltettavaan kuosiin. Polkujen suunnittelu ja tekeminen mökille valmistuvaan Kaivopuistoon on kivaa askaretta sekin. Mainittakoon, että mökin takana oleva alue ei vielä muistuta läheskään puistikkoa saati puistoa, mutta ajan kanssa varmaankin siitä joskus sellainen tulee. Tosin on siellä jo kaivo. Kaivon päällä komea kansi ja katto. Ne ovat muuten erään forssalaisen sanasepon tekemät.

Musiikki on ollut lähellä sydäntäni lapsesta asti. Mm. haitaria ja urkuja on tullut soiteltua. Suurin soitin mitä olen saanut soittaa, on Janakkalan Pyhän Laurin kirkon barokkiurut. Pienin soitin, jolla olen saanut ilmoille musiikkia muistuttavia ääniä, lienee okariina. Barokkimusiikki on mieluisa harrastus edelleen ja käynkin usein barokkimusiikkikonserteissa. Myös kamarimusiikin parissa viihdyn.

... mutta asiaan

Kuva: Erkki Vuokila
ristikkomukit
Sitten varsinaiseen aiheeseen, eli Ristikon takaa -palstan mukiristikkoon. Ajatus tämäntyyppiseen ristikkoon on jo verraten vanha, useamman vuoden takaa. Tämä tässä oleva mukiristikko näki päivänvalon viime kevättalvella. Tiesin, että en saa kesällä järjestettyä aikaa riittävästi tämän toteuttamiseen, joten tein kaiken valmiiksi kevään aikana. Ristikon julkaisuajankohta oli näet Sanaseppojen Kesäpäivät Keuruulla. Se oli selvänä mielessäni alusta asti, että sinne tähdätään ja ehditään. Hyvin meni: Mukinmuotoisia mukiristikkoja ratkottiin Keuruulla ja Riitta Rustari ratkoikin sen ennätykselliseen tahtiin. Ei ollut minun limumuki tyhjentynyt juuri ollenkaan, kun Riitan muki oli jo kirjaimia täynnä.

Tämän mukiristikon valmistuminen alkoi siitä, kun sain keväällä osuvasti käsiini ruutupainettuja mukeja. Olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sopii tähän kohtaan todella hyvin. Kiitos siitä sinne, minne kiitos kuuluu. Kun mukit olivat valmiina, niin sitten vaan laskeskelemaan ruutujen määrää ja sitä kautta sanojen pituuksia. Jo ensimmäinen versio sisälsi tärkeän vaakasanan, joka kiertää koko mukiristikon ympäri. Tämän sanan vihjeen miettiminen olikin sitten se kaikkein aikaa vievin vaihe. Vihjeen piti olla kuitenkin helppo ja verraten nopea kirjoittaa sekä kuvaava. Siksipä tämän tärkeän sanan vihje onkin yksinkertaisesti 1..

Yhden vihjeen tiimoilta otin yhteyttä Rosenbergin Seppoon ja kysyin häneltä oikeaa tavutusta sanalle Sanderson. Asia selvisi käden käänteessä ja Sanderson onkin yhtenä vihjeenä mukiristikon ylälaidassa. Juttelimme Sepon kanssa pitkät tovit ja maistelimme mukiristikon äärellä (siis kännyköitse) myös sanaa asetattajat. Tämän sanan jätin kuitenkin pois tästä ristikosta, vaikka sillä olisikin päässyt melko mukavasti mukin ympäri.

Eräällä keväisellä Kanta-Hämeen Sanaseppojen tapaamisella mietiskelimme Eerolan Tapsan kanssa sopivia kyniä, joilla olisi helppo toteuttaa tämänmuotoinen ristikko. Löysimme pian muutaman varteenotettavan vaihtoehdon. Sitten vain kauppaan testailemaan erilaisia kirjoitusvälineitä.

Pientä käsityötä mukisematta

Itse mukista täytyy mainita sen verran, että se on koneellisesti valmistettu ja ruutukuvio on ollut valmiina painettuna mukin kyljessä jo tehtaalta asti. Vihjeet piirsin mukeihin käsin. Piirsin maksimissaan kaksi vihjettä samalla piirroskierroksella. Musiikkia kuunnellen piirtäminen sujui joutuisasti. Kokeilin toki piirtää kolmeakin vihjettä samalla piirroskierroksella, mutta virheiden määrä kasvoi vastaavasti myös aika joutuisasti. Olin kuitenkin päättänyt tehdä mukiristikkoja riittävästi. Keuruun kesäpäiville vein niitä mukanani noin 125 kpl.

Mutta kiva niitä oli tehdä ja vähintään yhtä kivaa on muistella tässä nyt ja kirjoittaa muistumia Ristikon takaa -palstalle.

Tässä oleva mukiristikko on "avattu". Halkaisin mukin pystysaumaa pitkin leikkaamalla ja poistin mukista pohjan sekä suun käänteen. Tässä mukiristikossa ei ole alkua eikä loppua. Ristikon oikeasta laidasta hypätään vasempaan laitaan ja jatketaan ratkaisusanan kirjoittamista vasemmasta laidasta. Myös Keuruulla oli mahdollisuus ratkoa avattu mukiristikko.

mukiristikko

Eipä muuta kuin ympäripyöreitä ratkontahetkiä kaikille tämän avatun mukiristikon myötä!


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi