(tekstin loppuun lisätty 28.3.2018 juttua 2. alkuerästä sekä 19.4.2018 3. alkuerästä)


Ristikko SM 2018 käynnissä!

Kilpailu ristikonratkonnan suomenmestaruudesta käy kuumana. Edellisen kerran kisattiin kolme vuotta sitten vuonna 2015. Kisan järjestäjinä ovat Sanasepot yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Kisan rakenne on vanha tuttu, kolme alkuerää, kolme välierää ja finaali.

Sanasepot hoitavat kisaan ristikot, organisoivat tehtävien tarkastuksen ja rekrytoivat välierätapahtumassa tarvittavat toimitsijat. Ristikoiden tuottamisesta vastaa edelleen Team Katalin laatijoina Juha Hyvönen, Pekka Joutsi, Teemu Pallonen ja Erkki Vuokila, toteuttajana Heikki Lavonius.

Alkueräristikot julkaistaan Ilta-Sanomissa. Ensimmäinen ja toinen on tätä kirjoitettaessa julkaistu, kolmas julkaistaan 26.3. Jokainen kilpailuun lähetetyn ristikon jokainen ruutu tarkastetaan, kaikki virheet merkitään ylös. Tarkastajia on tänä vuonna yhteensä kahdeksan: Pihla Hämäläinen, Pirjo Kavonen, Riitta Kivikari, Juha Kukkonen, Riitta Rustari, Magda Schleifer, Heljä-Maija Vanhanen ja Antti Ylönen.

Tarkastajat merkitsevät näkyviin yleisimmät virheet, ratkonta-ajat ja erityiskommentit. Iltikseen jutut kirjoittava Hese Hyvärinen kokoaa näistä parhaita paloja juttuihinsa.

Kisojen tuomaristoon kuuluvat Sanasepoista allekirjoittanut ylituomarina, Juha Hyvönen ja Erkki Vuokila sekä Ilta-Sanomista Juhani Tolvanen. Kokoonnumme kunkin alkueräristikon jälkeen. Tällöin varmistamme vielä, että kaikki tarkastajien vääriksi tuomitsemat vastaukset todella ovat vääriä. Jos tarkastajilla on jäänyt epäselviä kohtia, tuomariston asia on tehdä niistä lopulliset päätökset ja tuomiot. Kaikki hylätyt ristikot kootaan vielä lähettäjän nimen mukaiseen aakkosjärjestykseen. Kokemuksen mukaan joka kerta on ollut niitä osanottajia, jotka soittavat Iltikseen, kun huomaavat, että heidän nimensä eivät olekaan läpipäässeiden listassa.

Ensimmäinen alkuerä 2018

Tänä vuonna ensimmäiseen alkuerään lähetti vastauksensa yhteensä 1638 osallistujaa. Se on hiukan vähemmän kuin 2015, jolloin vastaava luku oli 1761.

Ristikon ratkoi oikein 1327 osallistujaa, jotka saavat jatkaa kisaamista toisessa alkuerässä. Vääriä ratkaisuja eli kilpailusta karsiutuneita oli 311 kpl.

Etukäteen yritämme muistuttaa, että alkueräristikoiden kanssa kannattaa olla ennen kaikkea huolellinen, kannattaa erityisesti tarkastaa, että ratkaisuun ei jää vahingossa tyhjiä ruutuja. Näin käy varsin helposti piilokirjainten kohdalla. Ensimmäisessä ja toisessa alkuerässä ratkonta-ajalla ei ole merkitystä jatkoon pääsyn kannalta, vain oikeellisuus ratkaisee. Ratkonta-aika pyydetään merkitsemään näkyville siksi, että saamme kerättyä tilastoa käytetyistä ajoista.

Tämänkertaisen ristikon nopeimmat ratkonta-ajat alittivat 10 minuuttia, kovin noteeraus oli 7 minuuttia. Yksi kilpailija oli merkinnyt ajakseen 2 minuuttia, jota emme pidä mahdollisena. Toimin itse koeratkojana: ratkon kunkin alkuerän Iltiksestä sekuntikellolla aikaa ottaen. Oma noteeraukseni oli tässä ristikossa 10,5 minuuttia.

Huolellisuuskehotuksestamme huolimatta saimme taas vastauksia, joista löytyi tyhjiä ratkaisuruutuja ja nimenomaan piilokirjainten kohdalla. Yleisin yksittäinen virhekohta liittyi vastaussanaan SÄIKÄYS, jossa toinen ä oli piilokirjain. Virheellisiä muotoja löytyi ainakin SÄIKEYS, SÄIKKYS ja HÄIKEYS. Toinen kompastuskivi oli vaakasana LIMOVIIKUNAT, joka ristesi n-kirjaimen kohdalla pystysanan IRAN kanssa. Iranin vihjeenä oli maan lippu. Aika moni oli laittanut vastaukseksi Irak, jolloin vaakasana vääntyi muotoon LIMOVIIKUKAT.

Virheellisiä vastauksia katsellessa käy usein mielessä, että ratkojat eivät riittävästi tarkasta kummankin vastaussuunnan sanoja. Toiseen suuntaan saattaa tulla aivan kelpo sana, joka ei kuitenkaan ole se, mitä laatijat ovat tarkoittaneet. Se selviäisi suht. helposti, jos jaksaisi tarkastaa myös risteävän sanan

Ristikko SM, toinen alkuerä kisattu

Tämänkertaisen kisan toinen alkuerä arvioitiin yleisesti varsin vaikeaksi. Omalla kohdallani havaitsin sen siitä, että sitä ratkoessa meni selvästi enemmän aikaa kuin edellisillä kerroilla. Ajanottolaite, jota käytän näitä ratkoessani, pysähtyi aikaan 27.32. Pääkuvan oikealla puolella oleva 5x5-aukio täyttyi viimeiseksi. Se ammotti tyhjänä useita minuutteja sen jälkeen, kun muu ristikko oli ratkottu.

Nopein ratkonta-aika, kahdella osallistujalla, oli 25 minuuttia. Sen lisäksi kourallinen ratkojia pääsi 30 minuutin tuntumaan, jommallekummalle puolelle. Hitaimmat ilmoitetut ratkonta-ajat olivat muutamia päiviä.

Ensimmäisestä alkuerästä pääsi jatkoon yhteensä 1328 kilpailijaa. Saimme vastauksia yhteensä 697 kappaletta. Näistä karsiutui 134 osallistujaa eli kolmanteen välierään selviytyi 563 ratkojaa.

Yleisimpiä virheitä

Kakkoserässä löytyi palautetuista ristikoista huomattavasti vähemmän tyhjiä ruutuja kuin ykkösestä eli huolellisuutta on ollut enemmän. Kuten yleensä, niin myös tässä ristikossa oli muutamia paikkoja, joihin kompastui useampia ratkojia.

Kappalemääräisesti eniten tiputti alhaalla keskellä ollut vaakasana SULUTE. Itse aikoinaan pioneerijoukoissa armeijan käyneenä tiedän hyvin, millainen hidaste miinoista kasataan, kun rakennetaan sulute. Tuohon kohtaan oli tarjottu vääriä sanoja SULATE, SULITE ja SELITE.

Toinen vaikeaksi ansaksi osoittautunut paikka oli pääkuvan alapuolella oleva ylin vaakasana KVARKKI. Pystysana, joka risteää tuon sanan kolmannen K:n kanssa, on KASATA. Muutama ratkoja kirjoitti vaakasanaksi KVATRSI, jolloin pystysanan verbiksi tuli TASATA. Itse olin kömmähtää tuohon samaan paikkaan. Rupesin kuitenkin miettimään, missä kohtaa vasemman reunan piirrosvihjeessä löytyisi kvartsia. Siinä pähkäillessäni löysin lopulta oikean ratkaisun.

Ylsi vaikeuksia tuottanut sana oli keskellä ylhäällä vaakaan tullut YLÄHANGAT, jossa H oli piilokirjain. Vihjeenä oli tuulenpuolia. Kaksi väärää tarjottua sanaa olivat YLÄRANGAT ja YLÄLANGAT.

Aika yleinen käytäntö näytti tälläkin kertaa olevan, että ei riittävästi tarkastettu risteäviä sanoja. Toiseen suuntaan tuli sopivan oloinen (mutta väärä) sana, joka tuotti risteäväksi sanaksi jotakin aivan outoa.

Kolmas alkuerä on parhaillaan menossa. Se on perinteisesti koko kisan kovin pähkinä. Pääsiäisen jälkeen tiedämme, miten siinä kävi. Välieriin pääsevät kilpailijat löytyvät tuon ristikon nopeimmin ratkoneiden joukosta.

Ristikko SM, kohti välieriä

SM-kisan kolmas alkuerä on kisattu, tarkastettu ja tuomaroitu. Saimme hiukan alle 400 kilpailuvastausta. Väärin niistä oli vähän yli 100. Osallistuja sai valita ruksaako ruudun ”Osallistun välieriin” vai ”En osallistu välieriin”. Selkeästi suurempi osa ruksanneista ei halunnut osallistua, nähtävästi heille on tärkeätä vain saada tuo vaikea ristikko ratkottua oikein ja ehkä nähdä nimensä Iltiksessä oikein ratkoneiden listassa.

Halukkaita kilpailuun osallistujia oli yhteensä 121 kpl. Kutsu saapua välieriin lähti 122 osallistujalle, edellisen kerran mestari Juha Neitola pääsee välieriin suoraan ilman alkukarsintaa. Aikaisempien kisojen kokemuksen mukaan paikan päälle tulee hieman alle sata kisaajaa. Asetelma suureen koitokseen on valmis!

Havaintoja 3. alkuerästä

Yleisesti tätä ristikkoa pidettiin helpohkona kolmanteen alkuerään. Sitä pidettiin helpompana kuin edellisen kerran kolmatta alkuerää. Samoin verrattuna tämän vuoden toiseen alkuerään vaikeusasteen kiristymistä pidettiin suht. vähäisenä.

Nopein yksittäinen suoritus oli 38 minuuttia. Sen lisäksi alle 50 minuutin aikoja oli yhteensä neljä. Varsin yleisesti ratkaisuaika sijoittui 1 - 3 tunnin haarukkaan.

Joitakin yllättäviä putoamisia sattui kolmannessa alkuerässä. Mm. entinen mestari Päivi Sailola tipahti, vaikka ratkonta-aikansa olikin toiseksi nopein (40 min.).

Muutama kohta ristikossa koitui useammalle ratkojalle kohtalokkaaksi:

  • hiukan ristikon keskiosan alapuolella oli vaakasana vihjeellä PERÄÄ!; siinä haettiin kallioperään kuuluvaa sanaa EMÄKALLIO; muutama ratkoja (mm. edellä mainittu Päivi) kirjoitti ratkaisusanaksi EMÄKALTIO; risteäväksi pystysanaksi tuli tällöin SATO, kun oikea olisi ollut SALO; pystysanan vihje oli piirretty rukiin tähkä, SALO viittaa Turun lähellä sijaitsevaan Ruissaloon; myös ruissato on ihan kelpo sana ja se varmaan harhauttikin ratkojia; kaltio on olemassa, se tarkoittaa Pohjois-Suomessa lähdettä, lähteensilmää tai hedettä; sen sijaan emäkaltiota ei ole olemassa
  • oikealla ala-aukioon tulee pystysana, jonka vihje on SAMMUTUKSEEN; sen oikea vastaus on SPRITE, jossa P on piilokirjain; tuo piilokirjain on aiheuttanut aika lailla vaikeuksia, koska on luonnollista hakea siihen ensimmäiseksi vokaalia; niinpä siihen oli tarjottu ainakin versioita SORITE ja SIRITE; ehkä janon sammutus ei ratkoessa tullut mieleen vaan haettiin ratkaisua tulen sammutuksen suunnalta
  • pääkuvan oikealla puolella on vaakasana vihjeellä UJO; vastaussanaksi tulee ARAKSUVA, jossa U on piilokirjain; useampi ratkoja oli tuohon kohtaan tarjonnut muotoa ARAKSIVA

Huolimattomuusvirheitä kuten tyhjiä ruutuja oli vähän. Hiukan tarkemmalla pohdinnalla (ja mahdollisella lähteiden tarkistuksella) olisi virheitä saattanut tulla vieläkin vähemmän.

Yksi tämän ristikon erikoisuus oli yhden ratkaisuruudun varaaminen yhdyssanalle: pääkuvasta vaakaan lähtevä sana oli SM-ALKUERISTÄ ja sen kanssa pystyyn risteävä KATU-USKOTTAVA. Kaikki osallistujat olivat onnistuneet ratkaisemaan tämän kohdan oikein.

Lauantaina on edessä kisojen suuri huipentuma. Onnea koitokseen kaikille kisaan osallistujille!

Antti Skyttä