Piilosana SM 2014 -kisan voittaja on Juha Neitola!

 
Juha_Neitola.jpg

Sanaristikkoseura Sanasepot ja Suomen Kuvalehti järjestivät nyt ensimmäistä kertaa
yhdessä laajan valtakunnallisen SM-kilpailun piilosanojen ratkojille. Loppukilpailu-
tapahtuma pidettiin Helsingissä 17. marraskuuta. Finaalin voitti Juha Neitola,
toiseksi tuli Lea Mäkinen ja kolmanneksi Tomi Stengård. Onnittelut voittajille!

 

Piilosana SM 2014 kisattiin Helsingissä

 
 

Kilpailuun ilmoittautuminen on alkanut. Osanottajia kirjasi Seija-Riitta Haapa-aho.

Ennen kilpailua tunnelma oli käsin kosketeltavan lämminhenkinen ja älyllinen leikittely oli käynnissä.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa avasi kilpailun. Hänen vieressään suojelijat Riitta Uosukainen ja Karri Miettinen. Piilosanatyöryhmän puheenjohtaja Erkki Vuokila ja Otavamedian puuhanainen, päätoimittaja Elli Mäkilä seuraavat vierestä.

Välierän 113 paperia kääntymässä kirjoitusalustalle.

Finaalissa olikin sitten jo hengitysilmaa ympärillä ja meteliä yhtä paljon kuin välierässä eli 0 dB. Eturivissä pronssin ottanut Tomi Stengård.

Suomenmestari Juha Neitola on saanut kiertopalkintolautasen, Ville Pernaa haastattelee voittajaa

Kunniakirjat osallistujille jakoivat Erkki Vuokila ja Jari Haapa-aho, joka onnittelemassa Lea Mäkistä.

Kuukausia ristikkolehdissä hehkutettu Piilosana SM huipentui harmaana maanantaina 17.11.2014 Helsingissä Otavamedian tiloissa. Loppukilpailutapahtumaan oli kutsut lähetetty 131:lle karsintatehtävän ratkoneelle. Jostain syystä postilaitoksemme ei kuitenkaan kaikkien osoitetta määräaikaan mennessä löytänyt, joten lähetimme vielä sähköpostia kisaan ilmoittautuneille.

Kisojen järjestelytoimikunnan Sanaseppojen puolelta muodostivat Erkki Vuokila, Pertti Oskala ja Jari Haapa-aho. Kisan lähestyessä jouduttiin osaamista täydentämään teknisillä huippuosaajilla eli mukaan tulivat vielä Juha Hyvönen ja Tuomo Sajaniemi.

Hieman skeptinen oli odotus todellisen osanottajamäärän suhteen, koska olihan kysymyksessä maanantai-iltapäivä ja ilmoittautuneita oli ympäri Suomen. Odotuksemme oli selkeästi alle sadan kisaajan, mutta tällä kerralla yllätys oli positiivinen. Paikalle ilmaantui tavoittelemaan himoittua suomenmestaruutta 113 huipputaitavaa piilosanan saloihin perehtynyttä kilpailijaa. Hätäisimmät ilmaantuivat paikalle jo lähes tuntia ennen ilmoittautumisen alkua, mutta heti klo 14.00 tupsahti ulko-ovesta iso joukko mestarikandidaatteja ilmoittautumispöydän eteen ja kisatunnelma lähti heti kohoamaan.

Kilpailutapahtuma oli aivan historiallinen, sillä kisassa juhlittiin piilosanan 40-vuotista taivalta Suomessa ja kisan suojelijoiksi oli kutsuttu peräti kaksi huippunimekästä suomen kielen taitajaa, valtioneuvos Riitta Uosukainen ja rap-artisti Karri Miettinen alias Paleface. Suojelijavalinnat menivät täysin nappiin, sillä molemmat ovat todellisia huippuja sanankäyttäjinä.

Sanasepoilla oli aulassa oma pöytänsä, jonka takana istuivat seuran sihteeri Riitta Rustari ja pitkäaikainen seuran aktiivi Auli Tornberg. Riitta oli paikalla kutsuvieraana, mutta eipä tainnut paljon tiskin takaa hänkään ehtiä mihinkään, mistä syystä seuramme puolesta pahoittelut. Muutama muukin kutsuvieras joutui osallistumaan talkoisiin ja ohjelman sisältöön.

Ilmoittautumisen jälkeen kisaajat ottivat rennosti mediatalon isossa aulassa. Moni tapasi paljon tuttuja ja monelle tarjoutui mahdollisuus solmia uusia tuttavuuksia samanhenkisten ihmisten joukossa. Näitä ihmisiä yhdistää rakkaus suomen kieleen ja älylliseen leikittelyyn. Tähän seikkaan kilpailun suojelijatkin havahtuivat välittömästi. Ennen kisaa kilpailijat kutsuttiin vielä yhteiskuvaan suojelijoiden kanssa, minkä jälkeen lähdettiin ottamaan miehestä ja naisesta mittaa.

Kilpailusali täyttyi viimeistä tuolia myöten, ja täytyy toki myöntää, että hieman liiankin täyttä oli. Eritoten liian tiivis tuolien sijoittelu vaikeutti hieman kilpailuasetelmaa. Jos jatkossa pääsemme vastaavanlaiseen järjestelyyn samassa paikassa, pitänee suunnittelussa huomioida vasenkätiset kilpailijat ja pyörätuolissa olevat kilpailijat.

Toimihenkilöiden esittelyn jälkeen oli sitten vuorossa se odotettu koitos. Valkokankaalle heijastettu kisalogo muuttui sekuntikelloksi ja 113 paperia kahahti, kun ne käännettiin tehtäväpuoli ylöspäin. Monelle varmasti tuli pienenä yllätyksenä se, että välierätehtävä oli niinkin haastava. Varmasti kukaan ei pystynyt heti aloittamaan kirjoittamista. Päinvastoin aika monet sileät otsat rypistyivät ja hiljaisuus oli täydellinen. Tehtävä oli tarkoituksella tehty haastavaksi, koska koko tapahtuman aikataulu oli aika tiukka. Aikaa oli 30 minuuttia ja siinä ajassa oli karsittava suuresta joukosta 10 nopeinta ratkojaa. Tiedossa oli etukäteen, että läheskään kaikki eivät ehdi saada ratkaisua valmiiksi määräaikaan mennessä, mutta ehkä kuitenkin odotettiin enemmän kuin 28 määräajassa ehtinyttä. Karvan verran voisi jatkossa ensimmäinen tehtävä olla helpompi. Nopeimmin (12.27) paperinsa välierässä jätti puolustava mestari Jyrki Hentunen, mutta ratkaisuun oli päässyt putkahtamaan yksi virhe, josta tuomaristo sääntöjen mukaan rankaisi kolmella sakkominuutilla. Heti Jyrkin perään nosti numeronsa ylös Kalevi Paavola ajassa 12.47. Ratkaisu oli virheetön ja hän oli välierän ykkönen. Juha Neitola oli välierän kolmas ajalla 13.44. Hänen ratkaisunsa oli myös virheetön. Muutamat kilpailijat jätti palauttamatta ratkaisunsa, koska olivat pettyneitä omaan suoritukseensa. Siihen ei olisi ollut mitään syytä, koska kilpailussa oli mukana vain Suomen parhaat piilosanan ratkojat. Ei SM-tasolla voida mitään läpikirjoitustehtäviä tarjoilla.

Loppukilpailuun välierästä selvisivät Kalevi Paavola, Juha Neitola, Jyrki Hentunen, Jaakko Kangasharju, Lea Mäkinen, Reima Aitta, Jorma Tuovinen, Tomi Stengård, Pertti Stenberg ja Heljä-Maija Vanhanen.

Välierien tarkastus kesti melko kauan, koska haluttiin jokaiselle osanottajalle sijoitus. Tarkastuksen hoitivat Juha Hyvösen johdolla sanaseppojen toimitsijat todella huolella. Tarkastuksen aikana oli kilpailijoille tarjolla mielenkiintoisia haastatteluja. SK:n puolelta tuottaja Leena Sharma haastatteli kilpailun suojelijoita Riitta Uosukaista ja Karri Miettistä sekä laatija Pertti Oskalaa. Sanaseppojen puheenjohtaja Jari Haapa-aho haastatteli Hannes Tiiraa, joka vaimonsa Pirjon kanssa toi kilpailun Sanaseppojen kesäpäiville v. 2004.

Finalistit saatiin selville tarkastuksessa melko nopeasti, joten Erkki Vuokila haastatteli tuloksia odotellessa kahta entistä piilosanan suomenmestaria: Jyrki Hentusta ja Jorma Tuovista. Samoin Erkki haastatteli Antti Skyttää Ristikkoakatemian asioista.

Sitten koitti hetki, jolloin finalistit astuivat suljettujen ovien taakse mittaamaan toistensa henkistä kanttia.

Finaalitehtävässä vaikeusastetta oli vielä ruuvattu tiukemmalle ja odotukset voittoajan suhteen olivat varmasti yli 15 minuutin.

Juha Neitola nosti kilpailunumeronsa ylös ensimmäisenä ajassa 13.48. Se riitti Suomen mestaruuteen. Aika pian selvisi hopeamitalisti. Lea Mäkinen selvitti finaalitehtävän ajassa 14.21. Puolitoista minuuttia Lean jälkeen tehtävän valmiiksi ajassa 16.02 sai Tomi Stengård. Kaikkien mitalistien ratkaisut olivat virheettömiä. Elleivät olisi olleet, tulostaulukko oli aivan toisen näköinen. Puolustava mestari Hentunen hävisi Stengårdille vain 15 sekuntia, mutta joutui nyt tyytymään huippusuorituksestaan huolimatta siihen katkerimpaan eli 4. sijaan.

Kiitettävästi kilpailijat jaksoivat olla paikalla loppuun saakka ja odottaa palkintojen jakoa. Rahapalkinnot kisassa maksoi Suomen Kuvalehti: voittajalle 500 €, toiseksi sijoittuneelle 250 € ja kolmanneksi sijoittuneelle 100 €. Sijoille 4-10 yltäneet saivat Sanaseppojen lahjoittaman kirjapalkinnon.

Kaikkein tärkein muisto tällaisesta kilpailusta on varmasti kaikille paikalla olleille kilpailijoille jaettu kunniakirja. Tällainen annetaan vain aivan huippuluokan ratkojille, joiden kaikkien soisimme liittyvän seuramme jäseniksi.

Kiitämme yhteistyökumppaneitamme Suomen Kuvalehteä ja Otavamediaa. Samoin kiitämme Piilosana SM 2014 -kisan suojelijoita, toimitsijoita ja kilpailijoita. Toivottavasti saamme vastaavan mahdollisuuden toistekin.


 

Mestari Juha Neitolan käsi käy finaalissa.

Lea Mäkinen hopeamitalisuorituksessaan.

Pronssimitalisti Tomi Stengårdin tyylinäyte.