Etusivu > Sanaseppo-lehti > 4/2011 > Ristikon takaa 23.1.2012

Julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 4/2011 (joulu).

Ari Määttänen
Ristikon takaa

Ristikon takaa -ristikon linkki Ristikon takaa -sarjassa laatijat kertovat ristikkonsa synnystä, pääkuvan ja ratkaisulauseiden ideoinnista, laadinnan etenemisestä, vihjeityksen aikaisista mietteistään jne.

Suositus: Ratko ristikko ensin ja lue tarina vasta sen jälkeen.

Tervehdys lajitoverit. Aluksi hieman "dataa" itsestäni. Olen muutamaa kuukautta vaille 60 v. sanaseppo Padasjoelta. Lapsuuteni vietin maaseudulla, synnyin samassa kirkonkylässä, samana päivänä, mutta eri vuonna, kuin mielestäni suomen paras mieslaulaja Olavi Virta. Suurimman osan elämästäni olen asunut kuitenkin Lahdessa. Tehtyäni lähes 40 vuoden työuran "eräässä lahtelaisessa panimossa" – joka myöhemmin helsinkiläistyi – jäin pari vuotta sitten ns. eläkeputkeen. Se mahdollisti sen, että saatoin muuttaa takaisin maaseudulle Päijänteen rantamaisemiin. En ihan korvessa sentään asu, on muutaman kilometrin päässä katuvalotkin!

Ristikoita olen ratkonut enemmän tai vähemmän säännöllisesti lapsesta saakka. Tavuristikoista tykkään, kryptoista en niinkään. Kun piilosanatehtäviä alkoi ilmestyä, tuntuivat ne aluksi aivan käsittämättömiltä, mutta kun niihin pääsi sisään, suorastaan "hurahdin" niihin. Ristikoiden laadinta tuli kuvioihin mukaan vasta myöhemmin kun liityin Sanaseppoihin. Huomasin, että Sanaseppo-lehdessä julkaistiin harrastelijoidenkin laadintoja. Ajattelin kokeilla kelpaisiko sinne tekeleeni ja kelpasihan ne. Ensimmäinen julkaistu laadintani oli piilosanatehtävä ja se komeili lehden etukannessa! Siitä innostuen olen lähettänyt 1–2 ristikkoa tai piilosanatehtävää vuosittain lehteen.

Mutta mennäänpä varsinaiseen asiaan. Ohjelma jolla teen ristikoita, on Win Draw 3.0 vuodelta 1992! Se on helppokäyttöinen, siinä on kaikki tarpeellinen eikä mitään turhia ominaisuuksia. Kokeilin kerran Corelia, mutta se oli aivan liian monimutkainen, en jaksanut opetella sen käyttöä. Jonkin verran käytän myös Exceliä. Tämän tavuristikon tein Lahden Erikoisten kuukausikokoontumiseen, koska tapana on, että joku tai jotkut tekee ristikon mitä sitten ratkotaan muun keskustelun lomassa. Lähtökohtana oli tehdä ristikosta pienehkö ja helppo, että sen kerkiää ratkomaan kokoontumisen aikana. Lisäksi ristikossa tulisi olla huumoria tai jotain lystikästä.

Aluksi tein ristikon pohjan ja aloin miettimään pääkuvaa. Ei muuta kun nettiin etsimään huumorikuvia. Sieltä löytyikin idea noihin kolmeen ristikossa olevaan pääkuvaan tai paremminkin kolme pääsanaa, jotka tietsikan piirto-ohjelmalla piirustin, liitin ristikkopohjaan ja sovitin pääsanat ruutuihin. Tässä vaiheessa ristikko sai lopullisen kokonsa. Seuraavaksi alkoi työläin vaihe, varsinainen sanojen laadinta. Tulostin ristikon ja lyijykynää ja pyyhekumia käyttäen sijoittelin tavut ruutuihin. Koska en ole mikään ammattilainen, tein tätä vaihetta aika kauan. Veikkaukseni on, ettei viisi tuntia riitä. Eniten tuhrasin oikeaa alanurkkaa ennen kuin sain sinne kahdesta suunnasta kytkennän muuhun ristikkoon. Muutaman pitkänkin sanan sain aikaiseksi, tosin ne on vähän väkisin väännettyjä enkä ole varma ovatko ne ihan laillisiakaan. Jonkin verran jouduin pohjaa muuttelemaan "sanoituksen" aikana. No, aikanaan ruudut täyttyivät sanoilla tai tarkemmin sanottuna, tavuilla. Ennen vihjeytystä "liukuvärjäsin" vihjeruudut, näin ristikosta tuli hiukan selvemmän oloinen.

Kuten aikaisemmin jo sanoin, vihjeiden tuli olla helppoja ja sellaisia ne ovatkin. Ei mitään kikkailuja eikä kieppejä vaan aivan suoria ja yksiselitteisiä ilman googlettamista. Koska tein ristikkopohjan piirto-ohjelmalla, oli siihen helppo kirjoittaa vihjeet ja piirtää muutama kuva. Pari kuvaa kopioin laiskuuttani netistä. Vihjeistä ei ole paljoa kertomista, kirjoitin ne ilman isompia miettimisiä. Mikä vihje tuli ensimmäisenä mieleen, sen sinne laitoin ja jätin. Vain yhden vihjeen muutin. "MANTO" vihje oli ensin "KESKITYSLEIRISSÄ". Lopuksi tulostin valmiin ristikon ja "koeratkoin" sen tarkastaakseni, että vihjeet ja sanat on oikein ja oikeilla paikoillaan. Siinä lyhyesti ristikon syntytarina. Lopputulokseen olen suhteellisen tyytyväinen, lukijat voivat arvioida ristikon ratkottuaan sen.

Tätä kirjoittaessani mietin, miten vihjeitä voisi muuttaa että vaikeusasteeksi voisi laittaa edes yhden "lampun". Sanan vihta vihje voisi olla "EI IHAN VIELÄ", hauska esitys suorana = "MEDIOILLE VAKAVA, MUILLE HAUSKA ESITYS SUORANA", maastomuodostelma = "TEROJA PERÄKKÄIN", sepällä = "ATKVARAOSA PAJASSA" jne. Mutta tuollaisen siitä tein ja sellaiseksi se jää.

Seuraavan jutun voisi kirjoittaa esim. Nykäsen Matti, olisi kirjaimellisesti kirjoitettu "ristikon takaa". :o)

Ratkomisiin – Arska


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi