Etusivu > Sanaseppo-lehti > 4/2011 > Pääkirjoitus 23.1.2012

Julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 4/2011 (joulu).

Sanasepot 30

Seuramme saavutti vastikään 30 vuoden rajapyykin. Elinvoimainen ja virkeä 30-vuotias on elävä todistus siitä, että ristikoilla on vankka harrastajakunta, ja että mielenkiintoa ajamiimme asioihin on riittänyt.

Mitkä ovat kriittiset menestystekijät sille, että mielenkiintoa riittää jatkossakin? Perusta on edelleen yhtä vakaa kuin ennenkin. Ihmisillä on voimakas halu leikkiä sanoilla ja ratkaista arvoituksia. Kun tämä ei ole muuttunut mihinkään viimeisen tuhannen vuoden aikana, niin tuskin muuttuu näköpiirissä olevassa tulevaisuudessakaan.

Millä alueilla sanaristikkoseuran pitää jatkossa erityisesti onnistua? Henkilökohtainen mielipiteeni on, että kaikkein tärkeimpien joukossa ovat seuraavat viisi.

1) Ristikoiden laadukkuus. Olemme edistäneet tätä huimasti tähänastisessa toiminnassamme. Muistakaamme, että mahdollisuuksia edelleen kehittämiseen on vaikka kuinka paljon. Estetään osaltamme leipääntyminen.

2) Kyky kehittyä kielen ja julkaisumuotojen mukana. Kieli kehittyy vauhdilla: pysytään siinä täsmälleen ajan hermolla, uutta sanastoa ja ilmaisutapaa tulee mukaan hyvin nopeasti. Tietokone ei ole vielä selättänyt paperille painettuja ja kynällä ratkottavia ristikoita. Ollaan kuitenkin varuillaan ja valmiina menemään mukaan uusiin sovelluksiin.

3) Nuorten innostaminen ristikoiden pariin. Jäsenkuntamme keski-ikä nousee. Miten saadaan uusia nuoria harrastajia toimintaamme mukaan? Tämä on mielestäni suurin haasteemme.

4) Seuran toiminnan aktiivisuus. Suomessa on paljon järjestöjä, jotka ovat pikku hiljaa hiipuneet ja näivettyneet. Meidän toimintamme on hyvin verkostoitunut, mutta pysyy sellaisena vain jatkuvalla aktiivisella, jäseniä tyydyttävällä toiminnalla.

5) Seuran tunnettuus. Jos meitä ei tunneta riittävästi, intoa uusien jäsenien liittymiseen ei ole. Tarvitsemme jatkuvasti kanavia, joiden kautta voimme tiedottaa itsestämme ja toiminnastamme myös muille kuin jo jäsenenä oleville.

Antti Skyttä
kunniaylisanaseppo


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi