Etusivu > Sanaseppo-lehti > 4/2011 > Hyppää ruutuun 23.1.2012

Julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 4/2011 (joulu).

Jari Haapa-aho
Sanasepot (30 v.) mukana
Hyppää ruutuun -tapahtumassa

Aurinkoisena lauantaina 19.11.2011 Sanaristikkoseura Sanasepot r.y. juhlisti 30 vuoden taivaltaan Helsingin Designmuseossa esillä olevan suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä.

Näyttely kulkee nimellä HYPPÄÄ RUUTUUN, suuri suomalainen sarjakuva. Voisikos parempaa nimeä keksiä edes Sanasepot itse? Kun näyttelyn järjestäjän Suomen sarjakuvaseuran puolesta Ilta-Sanomien toimittaja Juhani Tolvanen otti yhteyden kunniaylisanaseppo Antti Skyttään, ei asiaa kauan tarvinnut myssytellä. Tässä aukeni ainutlaatuinen tilaisuus kruunata Sanaseppojen 30-vuotisjuhlavuosi parhaalla mahdollisella tavalla, tuomalla toimintaamme esille. Kun vielä ajankohta saatiin sopimaan niin lähelle seuran perustamisajankohtaa (21.11.1981), oli asia sovittu.

Sanaseppojen puolesta tilaisuuttamme istahtivat ideoimaan Antti Skyttä, Erkki Vuokila ja Riitta Asikainen. Ensimmäisessä tapaamisessa oli läsnä myös Juhani Tolvanen.

Ohjelma ristikkolauantaille oli laadittu niin, että mielenkiintoista seurattavaa ristikkoihmisille riitti tasaisesti koko tilaisuuden ajan. Monet paikalle saapuneista viipyivätkin tapahtumassa alusta loppuun. Läsnä oli tietenkin pääasiassa Sanaseppojen omia jäseniä, mutta kyllä meille varattuun tilaan tupsahti välillä muitakin uteliaita, jotka olivat saapuneet ensisijaisesti tutustumaan sarjakuvanäyttelyyn.


Ratkontaa, laadintaa ja seurustelua.

Tapahtuma käynnistyi sovitusti klo 11 sillä, että Antti Skyttä esitteli sanaristikkoseuran toimintaa sen alkuajoista lähtien. Paikalla oli tuossa vaiheessa jo n. 25 ihmistä. Välittömästi tämän jälkeen alkoi taukoamaton ratkonta-, laadinta- ja kuvitusnäytösten sarja, joka ainakin allekirjoittaneen vakuutti siitä, että oikeat henkilöt olivat esiintymässä tilaisuudessa.

Huippuratkojista pääsivät kykyjään esittelemään Pekka Harne, Päivi Sailola, Ossi Suikki, Juha Neitola ja Riitta Rustari. Ratkontoja seuranneista varmasti jotkut luulivat, että ristikot oli ratkottu salaa jo aikaisemmin. Niin vaivattomalta tuo ulospäin näytti.

Laatijoita tapahtumassa oli paikalla varsin runsaasti, joten kaikki kiinnostuneet varmasti pääsivät keskustelemaan laadinnasta niin halutessaan. Alla mainittujen lisäksi paikalla nähtiin ainakin Aulikki Nenonen, Alf Simberg, Teemu Pallonen ja Jussi Kokkonen.


Pertti Oskala paljastamassa osan piilosanasaloistaan.
Pertti Oskala piti todella mielenkiintoisen esitelmän piilosanatehtävien laadinnasta. Harvoin kuulee niin selkokielellä kerrottavan, kuinka laatijan ajatuksenjuoksu kulkee. Esimerkiksi sanan SUVERENITEETTI hänen aivonystyränsä katkovat palasiksi SU VERENI TEETTI. KOLONIALISTIn hänen päänsä pätkäisee muotoon KOLONI ALISTI. Oskala tunnusti, että myös hän joutuu piilosanoja laatiessaan välillä turvautumaan ristikkorengin sanastoon. Jännä yksityiskohta oli se, että hän pitää aina listaa hauskoista sanoista, joiden ympärille sitten voi ristikon rakentaa. Kiusallisena Oskala kokee sen, jos valmiiseen laadintaan jollekin sanalle ei löydy kunnollista vihjettä. Se laittaa laadinnan uusiksi.

Sanaristikon laadinnasta näytteen antoivat Erkki Vuokila, Pekka Joutsi, Antti Skyttä ja Juha Hyvönen. Koska itsekin teen jonkin verran samaa puuhaa, uskon ymmärtäväni sen huikean ammattitaidon, jolla nämä herrat sanoja ristikkäin sommittelivat. Pieni kateuskin yritti iskeä piikkiä sisälleni. Toisaalta kaikessahan pätee se, että harjoitus tekee mestarin. Ja nämä miehet ovat takuulla laatineet ristikoita niin paljon, että kaikki eivät sinne saakka edes osaa laskea.


Kuvitusta: Kaarina Löfgren.
Mitäpä olisi sanaristikko, ellei siinä olisi kuvia? Suurelle osalle ristikkoharrastajista ovat ristikoiden ammattimaiset kuvittajat jääneet aika vieraiksi. Nyt oli tilaisuus nähdä myös näitä virtuooseja työssään. Työnäytöksensä kävivät antamassa Kaarina Löfgren, Heli Kärkkäinen ja Reima Mäkinen. Erikoinen tapaus oli se, Antti Skyttä tässä tilaisuudessa tapasi ensimmäisen kerran Kaarina Löfgrenin, joka kuvittaa Antin ristikot Iisakin Ristikoihin. Ekin näytöksessä laatimaa ristikkoa alkoi saman tien toteuttaa Reima Mäkinen ja se ehti jo tähän Sanaseppoon. Pekka Joutsin laatimaa ristikkoa alkoi kuvittaa Kaarina Löfgren ja sen saanemme seuraavaan Sanaseppoon.

Tilaisuus oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut ja täytti kaikki ne kriteerit, joita Sanaristikkoseura Sanasepot r.y. on toiminnalleen määritellyt. Arviolta 100 kävijää oikeasti hyppäsi Sanaseppojen ruutuun päivän aikana ja varmasti jokaiselle kävijälle jäi hyvä mieli tilaisuudesta sen lisäksi, että jaossa oli runsaasti ristikkolehtiä ilman korvausta kaikille kiinnostuneille. Suuret kiitokset järjestäjien lisäksi myös näille lehtien tekijöille.


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi