Etusivu > Sanaseppo-lehti > 3/2011 > Ristikon takaa 11.10.2011

Julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 3/2011 (syksy).

Pasi Leppänen
Ristikon takaa

Ristikon takaa -ristikon linkki Ristikon takaa -sarjassa laatijat kertovat ristikkonsa synnystä, pääkuvan ja ratkaisulauseiden ideoinnista, laadinnan etenemisestä, vihjeityksen aikaisista mietteistään jne.

Suositus: Ratko ristikko ensin ja lue tarina vasta sen jälkeen.

Olen 44-vuotias perheenisä Kaarinasta. Ristikoita ja muita sanatehtäviä olen ratkonut pikkupojasta saakka. Laatimista aloin kokeilla v. –92, jolloin tehtäviä syntyikin iso nivaska omaksi ja kavereiden iloksi tai kiusaksi. Sitten olikin monen vuoden tauko, kunnes neljä vuotta sitten aloin laatia piilosanoja, joilla pommitin ahkerasti Vuokilaa. Tästä olikin seurauksena, että sain tehtäväni Suomen Kuvalehteen, mistä olen erittäin ylpeä. Se poiki myös ensiesiintymiseni Sanasepossa, piilosanatehtävän muodossa. Sitten aloin taas laatia ristisanoja, kokeilin reilun vuoden ajan kaupallista uraakin eräässä turkulaisessa julkaisussa, muttei se ollut minun juttuni. Tehtävistäni kyllä tykättiin, mutta aikani ei vain riittänyt. Minulta kun eivät tehtävät synny puolessa tunnissa eikä päivässä, enkä halua olla sidottu aikarajoituksiin. Sittemmin olen lähetellyt tehtäviäni Sanaseppoon enemmän tai vähemmän säännöllisesti.

Tehtäväni ovat tätä nykyä lähes täysin (eivät mieli-) kuvituksettomia, piirtämispuoli kun ei oikein ole hallussa. Palautteesta päätellen se ei kuitenkaan ole ratkojia haitannut. Pääkuvaan yritän aina keksiä jonkun sanallisen vihjeen, jolla on vähintään kaksi merkitystä. Parhaiten mielestäni olen onnistunut tässä Sanasepossa 1/2009 julkaistussa tehtävässä, jonka jujun eräskin ristikon täyttänyt tajusi vasta, kun se hänelle selitettiin: Pääkuvassa oli lause "Hyvät johtokunnan jäsenet, olemme kokoontuneet tähän neljännesvuosikatsaukseen...", mistä ratkaisusanoiksi tuli VÄLIPALAVERI ja DRACULAN TAUKOJUOMA. Tällainen saa tuntemaan itsensä onnistuneeksi, kun on saanut toista narutettua.

Mutta mennäänpä viimein tähän tehtävään. Jutun otsikkoon viitaten ainakin hieman erilaisen ristikon takaa allekirjoittanut. Käyn koko ajan mielessäni taistelua siitä, paljonko ristikosta tohtii paljastaa, kunnioittavatko ratkojat tuota mustan laatikon suositusta? No, katsotaan mitä tästä tulee.

Innasen innoittamana tällä kertaa

Ristikon idea taitaa alitajuisesti juontaa juurensa eräästä Martti "Huuhaa" Innasen kappaleesta. En toki ole koskaan ajatellut, että tästä laulusta syntyisi ristikon aihe, mutta laulussa viliseviä pääkuvaan liittyviä sanoja olen keksinyt lisää ja huomatessani niiden paljouden, ajattelin niistä syntyvän jotain. Pääkuvaa ja siihen liittyviä ratkaisusanoja yhdistävää tekijää ei tule mihinkään näkyviin. Osa pääkuvan ratkaisusanoista saattaa olla oudompia nuoremmalle sukupolvelle, mutta eiköhän tämä taitu niin vanhoilta kuin nuoriltakin. Itse pääkuvan toteutusta mietin jonkin aikaa, kunnes keksin tuon yksinkertaisen kuvion. Pääratkaisusanoja valitessani tuli mieleeni tehdä vielä jokaiselle niistä oma erillinen lisävihje. Ja jossain vaiheessa paukahti päähäni vielä eräs juju ratkojien hämmennyttämiseksi, mutta sitä en nyt tässä paljasta.

Valitsin siis yhdeksän pääratkaisusanaa, ja hetken niitä pyöriteltyäni ne asettuivat ristikkoon kolmeksi yhtä pitkäksi jonoksi. Taisin joutua vaihtamaan parin jonon paikkaa keskenään, jotta homma lähti käyntiin. Tästä eteenpäin itse ristikon rakentamisesta ei ole paljon kerrottavaa. Kuten aina, lähdin viemään sitä vasemmasta yläkulmasta kohti oikeaa alanurkkaa, jonka kanssa yleensä saankin sitten painia joskus melkoisenkin tovin. Tällä kertaa tappelin kuitenkin eniten vasemman alakulman kanssa, johon sitten jäikin pari harmittavaa pakkosanaa. Mutta loppujen lopuksi laadinta tuli valmiiksi ilman isompia peruutteluita.

Vähän tietoa – enemmän oivallusta

Laatiessani pyrin siihen, ettei ratkojan tarvitse käyttää mitään erillisiä tietolähteitä, ja jos on aivan pakko joku oudompi sana laittaa, niin se selviää kuitenkin risteävien sanojen avulla. Sellaisia voisivat tässä ristikossa olla ANSAITSI AKUILLA ja PUU RAAPAISI(OSIN). Niin paljon riippuu myös kunkin yleistietotasosta.

Vihjeytyksen aloitin pääratkaisusanoista, olinkin niitä jo päässäni haudutellut pikkuhiljaa. Näistä hauskimpia ovat mielestäni KATEELLINEN NAAPURISSA? ja EI ISOKENKÄISELLE! Muista vihjeistä mainittakoon vaikka RAKENNA VARASTOA!, jollaiseen vihjetyyppiin en itse ole ennen törmännyt. Toivottavasti mukavia ovat myös EI TOIMI VANHANA sekä ALLA YLEISEMPI NAINEN, joka oli ensin ALLA YLEINEN NAINEN, mutta se tuntui liian härskiltä.

Vielä tietokoneelle tehtävää puhtaaksikirjoittaessani usea vihje muuttui toiseksi mieleen pälkähtäessä jotain mukavaa. Tällainen luomus syntyi tällä kerralla. Antoisia ratkomishetkiä!


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi