Etusivu > Sanaseppo-lehti > 4/2010 > Ristikon takaa 3.1.2011

Julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 4/2010 (joulu).

Juha Kukkonen, Teemu Pallonen, Antti Ylönen ja Markku Mäkelä
Ristikon takaa

Ristikon takaa -ristikon linkki Ristikon takaa -sarjassa laatijat kertovat ristikkonsa synnystä, pääkuvan ja ratkaisulauseiden ideoinnista, laadinnan etenemisestä, vihjeityksen aikaisista mietteistään jne.

Suositus: Ratko ristikko ensin ja lue tarina vasta sen jälkeen.

Tällaisen monen hengen yhteisristikon tekeminen poikkeaa aika paljon tavallisen kuvaristikon laatimisesta. Porukkaristikon laatiminen on melkoinen talkootyö niin pohjaltaan kuin vihjeiltäänkin. Laatimisprosessi saattaa kestää kaiken kaikkiaan kuukausia. Joskus yksi laatii koko pohjan, jolloin ristikko valmistuu nopeammin. Tällä kertaa kuitenkin kaikki ovat laatineet osansa ristikkoon. Idea lähtee usein jostain "hämärästä" kohdasta, kuten viimeksi QASHQAI-sanasta. Tälläkin kertaa lähtöasetelma on aivan samanlainen. Nyt luvassa on yhden sanan ensimmäinen kerta suomenkielisessä ristikossa ja lisäksi koetellaan, kuinka pitkälle ratkojan usko riittää, kun kirjainyhdistelmä menee hurjemmaksi ja hurjemmaksi kuin koskaan tätä ennen. Kyseinen sana on bongattu brittiläisestä televisio-ohjelmasta elokuun lopulla. Juhan bongauksen jälkeen Teemu laati oikean alakulman sanan ympärille, josta Juha jatkoi omaa osuuttaan yhdellä kahvitauolla töissä muodostaen alun ympärille "panssarin".

Antti kertoo omasta osastaan: "Kun alkusiemenen ympärille kietoutunut möhkäle tuli minulle, en voinut muuta kuin huokaista. Minä, joka olin täysin vieraantunut laatimisesta, jatkoin laatimista vinottain kohden toista kulmaa. Useamman huokailuillan jälkeen avasin koneen, etsin ristikon alun sähköpostin kätköistä ja sanoin itselleni: "jos et tee sitä nyt, et tee sitä ollenkaan..." Tämä itseruoskinta tehosi yllättävän hyvin, tosin tuloksesta voivat ratkojat olla eri mieltä. Viistokaistaleen jälkeen heitin pallon takaisin toisille ja jäin odottelemaan, jos se kuuluisa "joku" laatisi tekeleen loppuun. Aikataulu kuitenkin pissasi alleen kaikkien kohdalla, joten laitoin vielä yhden kulman jonkinlaiseen kuntoon. Ja rupesin innolla odottamaan tulevaa vihjeityshappeningia."

Antin viimeisimmän laadintaosuuden jälkeen Teemu viimeisteli ristikon kasaan. Tässä vaiheessa kysyimme Markku Mäkelää piirtäjäksi, ja hän suostui sovittamaan tämän tehtävän toteuttamisen kiireiseen aikatauluunsa.

Vihjeittäminen tapahtui tällä kertaa myös poikkeuksellisesti. Etukäteisvalmisteluja ei tehty, vaan vihjeittäminen tapahtui yhden illan aikana. Yleensä näissä tilaisuuksissa mopolla on tapana karata käsistä ja vihjeideat muotoutuvat hyvinkin kieroutuneiksi ilman mitään dopingaineita (kahvia tai teetä ei lasketa dopingaineeksi tässä tapauksessa). Tavallisesti vihjettä mutustellaan useammasta eri suunnasta, kun alkuidea vihjeelle on muodostunut. Joillekin sanoille saattaa muodostua useampikin hyvä vihje-ehdotus, ja näitä sitten jemmataan tulevaisuutta silmällä pitäen. Noin neljä tuntia kestäneen tapaamisen jälkeen pyyhimme nauramisesta kostuneet silmämme kuiviksi, ja seuraavana päivänä Teemu koosti vihjeet ja skannasi paperin Markulle.

Markku paljastaa omia ajatuksiaan prosessiin osallistumisesta: "Keljukolmikolta tuli eteen taas sellainen teelmys, jonka vihjeitystä hetken piti epäuskoisesti hölmönä tuijotella. Vaikeusaste oli kiristetty melko tappiin, kun edes vihjeen ja ratkaisun nähden ei kaikkien yhteyttä meinannut heti tajuta. Kuvittajan urakkaa ei myöskään yhtään helpottanut se, että laadintakoko oli leveyssuunnassa viety äärimmilleen. Ruutukoko olisi painettuna hyvin pieni, ja tällöin aina vähän pelottaa miten teksteistä ja kuvista enää saa lehdessä selvää.

Heti tuli selväksi, ettei kuvavihjeitä saa ristikon sisälle juurikaan sovitettua, joten reunoilta piti hakea jotain kuviksi muuteltavaa. Parissa kohtaa vähän kirpaisi nokkela sanallinen vihje kuvaksi vaihtaa, mutta jotain oli uhrattava ulkoasullekin. Selvin päin kun olin, niin ihan samaan vaikeustasoon kuin tekstivihjeet olivat, en piirrosvihjeillä edes pyrkinyt. Onpahan edes jotain mistä joku voi ratkomisen alkuun päästä."

Tämän ristikon syntyminen kesti siis kaiken kaikkiaan elokuusta marraskuuhun. Tosin suurin osa työstä tehtiin tässä loppuvaiheessa. Toivottavasti ratkojat saavat tästä ristikosta positiivisia elämyksiä, koska ainakin meille tämä on ollut taas kerran hauskaa!


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi