Etusivu > Sanaseppo-lehti > 4/2010 > RISTIIN RASTIIN: Antti Skyttä 3.1.2011

Julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 4/2010 (joulu).

RISTIIN RASTIIN:
Viaton lapsi Antti Skyttä, 60 v.

Antti Skyttä Iso mies Antti Skyttä 60 vuotta 28.12.2010, Sanaseppo onnittelee!

Mitä teet: Jos tässä tarkoitetaan työtä, niin olen liikkeenjohdon konsultti; valmennan lähinnä esimiehiä johtamistaidoissa sekä tiimejä tiimitaidoissa. Huhtikuun 2011 alusta olen eläkeläinen.

Mitä mietit: Kaikkea maan ja taivaan väliltä. Parhaillaan fundeeraan, kuka mahtaa olla murhaaja Erle Stanley Gardnerin kirjassa The case of the counterfeit eye.

Mitä ratkot: Pääasiassa kuvaristikoita. Myös piilosanat miellyttävät.

Paljonko ratkot: Arviolta parituhatta ristikkoa vuodessa. Tosin määrä on laskenut huippukaudesta, jolloin se oli 4000.

Miten ratkot: Lyijykynällä, alustana on vanerinen pöytätabletti. Se seuraa minua kaikkialle, mihin menenkin, koska ratkon kaikkialla.

Miksi ratkot: Sanoilla leikkimisen perusvietin viemänä.

Toiveammattisi lapsena: Radiotoimittaja: pääsin sitä myös kokeilemaan, kun sain olla 7 vuotta tekemässä radioon Sanasepot-ohjelmaa.

MIELIruoka ja -juoma: Pirjo-vaimon oman reseptin mukaan laittama pitsa. Olut.

ETOVA ruoka ja juoma: Tilliliha ja oliivit. Piimä.

MIELIväri: Iän karttuessa olen pyrkinyt eroon lähes kaikenlaisista priorisoinneista. Eri tilanteissa sopivat ja miellyttävät eri värit.

MIELIvaate: Kotoinen oloasu, kevyt ja väljä.

ETOVA vaate: Natsiunivormu.

MIELIasento työssä: Kun valmennan asiakkaita, olen aina porukan edessä. Silloin on mukava ottaa pieniä askelia ja kulkea kokoussalin edessä reunalta toiselle. Kotitoimistossa istun eniten tietokoneen ääressä.

MIELIasento kotona: Nojatuolissa tyynyyn nojaten ja ristikkoa ratkoen/ laatien tai lukien.

Harrastukset: Ristikot (ratkominen ja laatiminen), elokuvat, kirjallisuus, videopelit, bluesmusiikki.

Tuleva harrastuksesi: Olen luvannut eläkkeelle jäätyäni liittyä sanaseppojen Helsingin paikalliskerhoon. Lisäksi olen ajatellut kortistoida kaikki kirjamme (noin 5000 kpl,) elokuvamme (noin 4000 kpl) ja levymme. Dekkari pitäisi kirjoittaa, juoni on jo olemassa.

Paras vuodenaika: Vaikea sanoa, kun en priorisoi. Jos yksi pitäisi valita, se varmaan olisi kesä: tykkään lämpimästä.

Paras viikonpäivä: En myöskään harrasta pahimman pään priorisointia. Siksi olen keskittynyt löytämään maanantaista kaikkia sen hyviä puolia.

Paras vuorokaudenaika: Kaikki ovat hyviä. Joskus on aamulla mukava käydä johonkin kesken olevaan hommaan kiinni ja hoitaa se valmiiksi. Joskus illan hiljaisuudessa on loistava paikka ratkoa muutama ristikko ja nollata päivän jutut pois mielestä.

Paras puolesi: Olen sinnikäs viemään asioita loppuun asti ja pidän varsin hyvin kiinni lupaamistani aikatauluista.

Tuleva taitosi: Eläkkeelle jäätyä voisi virittää uudelleen notkeaksi kitaran soiton, jota olen aiemmin tehnyt jonkun verran.

Paras mokasi: 1970 -luvulla olin nuorena miehenä Kuopiossa Union-Öljyn aluejohtajana. Eräs työtoverini, Jussi nimeltään, soitti minulle usein ja esitteli itsensä mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla, malliin "Vilppulan virsikirjaveistämöstä Kupiainen, päivää". Tunsin Jussin aina äänestä ja jatkoin samaa juttua osaltani.
   Eräänä päivänä puhelimeni soi ja nimeni luuriin lausuttuani kuulin seuraavan esittelyn: "Mikkelin kaupungin poliisilaitokselta konstaapeli Mutikainen, päivää." Jussi soittaa, välähti mielessäni ja ajattelematta sen kummemmin vastasin osaltani: "Emme tunnusta mitään." Toisessa päässä tuli pitkä hiljaisuus, jonka päätyttyä varovaisella äänellä: "Mutta kai te nyt sen verran kuitenkin tunnustatte, että olette anonut Mikkelin kaupungilta jatkoaikaa jakeluasemallenne?"
   Nyt oli kuolemanhiljaisuus minun päässäni puhelua! Pidin luuria ojennetun käsivarteni päässä ymmärtäen, että siellä oli todellakin mikkeliläinen poliisi. Vedin luurin hitaasti takaisin korvalleni ja aloin sopertaa anteeksipyyntöä.
   Hyvä puoli jutussa oli, että saimme sen hakemamme jatkoajan!

MIELIlaulaja: Buddy Guy vääntää aivan uskomattomia blueslauluosuuksia.

MIELIkirja/-kirjailija: Niitä on kymmeniä ellei satoja. Dekkarit ovat intohimoni, kaikkien aikojen paras lukittujen huoneiden arvoitusten tekijä on John Dickson Carr.

MIELItv-ohjelma: En katso telkkarista juuri muuta kuin uutiset ja mäkihyppykisat. Sen sijaan katsomme kotiteatterissamme TV-sarjojen tuotantokausibokseja. HBO on tehnyt loistavia sarjoja, esim. Mullan alla, Sopranos, Langalla ja OZ.

MIELIelokuva: Tykkään Nick Noltesta. Jos taas yksi pitäisi nostaa esille, niin olkoon Martin Scorsesen versio elokuvasta Cape fear. Siinä ovat pääosissa Nick Nolte ja Robert de Niro.

MIELIurheilija: Hyvät mäkihyppääjät: Janne Ahonen, Adam Malysz, Gregor Schlierenzauer.

MIELIjulkkis: Tähän en osaa valita ketään erikseen. Minulle julkkiksilla ei juuri ole mitään merkitystä.

Paras ruokareseptisi: Lihapiirakka lämpenee mikrossa 30 sekunnissa.

Paras flunssanhoito-ohjeesi: Tyrnäkkä rommitoti tuo mukavasti lämpöä.

Paras niksisi: Niksi tarkoittaa sanana minulle jotakin, mikä liittyy käden taitoihin. Se on se alue, jossa minä olen tumpeloimmillani. Ehkä maailman lyhimpiin kirjoihin kuuluisi sellainen opus kuin "Antti Skytän kootut niksit".

MIELIsanasi/sanontasi: Jos saa vähän laajentaa aihealuetta, niin vastaan: monet Juicen sanoitukset.

Mieleen jäänyt vihje: Omista vihjeistäni on jäänyt mieleen Iltiksen Koviksessa joskus ollut Tietylle rakkaalle tietyssä vaiheessa. Vastaussana SALAKAATO.

MIELIasioita ristikoissa: Laajat aukiot, pitkät sanat, hykerryttävän oivalluttavat harhautteet.

MIELIsit kieltää ristikoissa: En tykkää pahimmista fakkisanoista. Olisin tyytyväinen, kun laatijat (mukaan lukien itseni) taistelisivat vähitellen niistä eroon.

Kerro vitsi/tarina/MIELIaforismisi: Paljon kirosanoja käyttävä golfari pelasi kierrosta papin kanssa. Pappia tuo kiroaminen kiusasi. Eräällä puttauspaikalla golfari puttasi, mutta ei saanut palloa reikään. Hän purki ärtymystään sanoin: "Perkele, taas ohi."
   Pappi malttoi olla hiljaa, mutta kun sama "Perkele, taas ohi" toistui seuraavalla puttauspaikalla, hän yritti ojentaa pelaajakaveriaan: "Veljeni, yritä hiukan siistiä kieltäsi, taivaallinen isä ei varmasti pidä kiroilemisestasi."
   Seuraava puttauspaikka, ei osumaa ja taas sama kiroilu. Äkkiä taivaalta välähti huikaiseva salama ja löi papin kuoliaaksi. Taivaalta kuului valtava ukkosenkaltainen jyrinä: "Perkele, taas ohi!"

Mikä tärkeä kysymys jäi nyt tekemättä: Kuinka pitkä olet? 196 cm.


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi