Etusivu > Sanaseppo-lehti > 2/2009 > RISTIIN RASTIIN: Pekka Harne 29.1.2010

Artikkeli on julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 2/2009 (kesä).

RISTIIN RASTIIN: Pekka Harne

Pekka Harne Pekka Harne on ristikonratkonnan Suomen mestari 1999.

Mitä teet: Vietän oloneuvoksen elämää toista vuotta: paljon vapaa-aikaa, mutta myös mielekkäitä työtehtäviä.

Mitä mietit: Sitä, mitä vastaisin näihin kysymyksiin!

Mitä ratkot: Säännöllisesti Punaista Pelikaania lopusta alkaen, Iltiksen lauantain tehtäviä sekä Suomen Kuvalehden kuvaristikoita ja piilosanoja; nykyisin myös monitähtisiä sudokuja.

Paljonko ratkot: Määrän voi päätellä edellisestä vastauksesta...

Miten ratkot: Yleensä sohvalla istuen, sudokuja myös näyttöpäätteeltä.

Miksi ratkot: Oivaltamisen ilosta! Sitä paitsi mukavampaa ja halvempaa dementian estoa on vaikea löytää muualta! Samalla tämä harrastus "pakottaa" pitämään huolta omasta yleis- ja ajankohtaistiedosta.

Toiveammattisi lapsena: En muista, mutta lukion jälkeen lähdin lukemaan filologiaa Turun yliopistoon. Tie kielten maikaksi vaihtui kahden vuoden päästä teologian opinnoiksi Åbo Akademissa - eikä vaihtoa ole tarvinnut katua jälkikäteen.

MIELIruoka ja -juoma: Vaimon valmistama etiopialainen kanawotti! Muutenkin pidän tulisista ruuista. Ruokajuomaksi käy parhaiten maito.

ETOVA ruoka ja juoma: Keitetyt silakat etovat jo hajunsa puolesta. Olutta en ole tullut koskaan edes maistaneeksi...

MIELIväri: Vihreä, elämän ja toivon väri.

MIELIvaate: Kotoinen oloasu.

ETOVA vaate: Kaulassa kuristava kravatti.

MIELIasento työssä: Istuminen läppärin äärellä, kuten nytkin tätä naputellessani.

MIELIasento kotona: Istuminen/löhöäminen sohvalla.

Harrastukset: Ristikoiden ratkonnan ja laadinnan ohella olen dekkareiden suurkuluttaja (ks. kohtaa MIELIkirjailija!). Harrastan myös uintia kahtena iltana viikossa ja hyötyliikuntaa puutarhassa. Toimin myös lähetyssenioreiden verkkotoimittajana (www.lahetysseniorit.fi). Viime syksynä kirjoitin neljännen kirjani.

Tuleva harrastuksesi: Eiköhän edellä mainituissa ole jo ihan riittävästi!

Paras vuodenaika: Kevät tuntuu aina juhlan aatolta, ja aattohan on juhlista jaloin!

Paras viikonpäivä: En ole niissä niin nokon nuuka!

Paras vuorokaudenaika: Aamu, vrt. vastaustani vuodenaikaan! "Uusi aamu on mahdollisuus."

Paras puolesi: En hermostu kovin helposti. Olen saanut synnyinlahjana myönteisen asenteen toisiin ihmisiin sekä elämään ja sen ilmiöihin.

Tuleva taitosi: Jospa elämä yllättäisi vielä jollakin taidolla! Kaikkea kokeilemalla löytää parhaiten lahjansa ja taitonsa.

Paras mokasi: Eipä niistä taida yksikään olla hyvä, saati sitten paras!

MIELIlaulaja: Etunimikaimani Pekka Simojoki (kuten Mirja Pihlajamäelläkin tämän samaisen "testin" mukaan).

MIELIkirja/-kirjailija: Lainaanpa tekstiä omilta kotisivuiltani: "Pidän eniten pohjoismaisesta dekkarikirjallisuudesta: Suosikkejani ovat mm. Arnaldur Indri_ason Islannista, Karin Fossum, Anne Holt, Kjell Ola Dahl ja Jo Nesbø Norjasta sekä Åsa Larsson, Inger Frimansson, Åke Edwardson, Karin Alvtegen, Camilla Läckberg, Helena von Zweigbergk, Thomas Kanger, Arne Dahl ja Henning Mankell Ruotsista. Brittiläisistä dekkarikirjailijoista suosikkejani ovat P. D. James, Colin Dexter, Ian Rankin, Ruth Rendell, Stephen Booth ja uusimmista Ann Cleeves." (http://pekkaharne.nettisivut.fi)

MIELItv-ohjelma: YLE:n ajankohtaisohjelmat ja englantilaiset draamasarjat Sydämen asialla, Elämä käsissä, Kyläsairaala jne.

MIELIelokuva: Morse- ja Wallander-filmit TV:n äärellä.

MIELIurheilija: FC Lahdessa edelleen jatkava Jari "Litti" Litmanen.

MIELIjulkkis: Antero Mertaranta, tunnetuin oman kotikuntani edustaja, joka tekee kotiläksynsä viimeisen päälle ennen jokaista selostustaan.

Paras ruokareseptisi: Kesäkeitto: Oman puutarhan perunaa, porkkanaa ja hernettä sekä kaupan kukkakaalia, maitoa, vettä, voita ja suolaa. Isosta kattilallisesta riittää herkkua pariksi kolmeksi päiväksi!

Paras flunssanhoito-ohjeesi: Mustaviinimarjamehua hunajan ja eukalyptuspastillien kera. Tiesitkö muuten, että kreikan sana eukalyptus tarkoittaa hyvältä tuoksuvaa?

Paras niksisi: Taskussani aina oleva linkkari pelastaa tilanteen kuin tilanteen... Viimeksi eilen leikkasin sillä styroksia.

MIELIsanasi: Sana on minulle tärkeä niin isolla kuin pienellä S-kirjaimella.

Mieleen jäänyt vihje: Juuri eilen ratkomastani Toni Pitkälän ristikosta: ivallista > HÄHHÄHHÄHHÄHHÄÄ, ja käden takaa sanottu > HOHHOIJAA

MIELIasioita ristikoissa: Sanoilla ja niiden osilla leikittely, vaikka vähän yli totuttujen rajojen, kuten edelliset esimerkit osoittavat.

MIELIsit kieltää ristikoissa: Erisnimien varaan rakennetut TV- ym. ristikot, suttuiset piirrokset ja liian pitkän vihjetekstin tunkeminen yhteen ruutuun.

Kerro MIELIaforismisi: "Jollet ole valtatie, ole vain polku. Jollet voi olla aurinko, ole tähti." (Martin Luther King)

Mikä tärkeä kysymys jäi nyt tekemättä: Missä sinun laatimuksiisi voi tutustua? Kerran kuussa kristillisessä Sana-lehdessä, viisi kuusi kertaa vuodessa Suomen lähetyssanomissa, lisäksi joissakin joululehdissä ja joskus tässä Sanasepossakin.


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi