Etusivu > Sanaseppo-lehti > 1/2009 > Ristikon takaa 29.1.2010

Artikkeli on julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 1/2009 (kevät).

Yrjö Ruutia ja Tapio Eerola
Ristikon takaa

Yrjö Ruutia ja Tapio Eerola: Ristikon takaa Ristikon takaa -sarjassa laatijat kertovat ristikkonsa synnystä, pääkuvan ja ratkaisulauseiden ideoinnista, laadinnan etenemisestä, vihjeityksen aikaisista mietteistään jne.

Suositus: Ratko ristikko ensin ja lue tarina vasta sen jälkeen.

Yrjö:

Joskus 50-luvulla Hämeen Sanomien vitsipalstalla oli juttu, joka jäi mieleeni, ja siitä hahmottui kyseinen pääkuvasarja. Sarja rakentui pikkuhiljaa ajatuksissa, ja nyt sain ajatuksen piirrettyä kuvasarjaksi.

Joskus joku ajatus jää muhimaan mieleen, ja idea toteutuksesta tulee vaikka illalla nukkumaan mennessä, jolloin on pakko nousta ylös, ja piirtää hahmotelma valmiiksi seuraavaa päivää varten. En koskaan käytä valmiita kuvia ristikoissani, vaan piirrän aina itse kuvan tai kuvat, joko valo- tai mielikuvasta.

Ristikko rakentui niin, että laadin kuviin lauseet, ja niistä pidin kiinni. Muita sanoja laatiessani lähekkäiset valmiit lauseet aiheuttivat vähän ongelmia, koska sopivia vaakasanoja oli vaikea keksiä.

Tapsa:

Kun sain ristikon eteeni, katselin sitä hetken aikaa, ja totesin sen olevan erittäin helppo, joko 1+, tai jopa 1/2+. Jätin ristikon hautumaan joksikin aikaa, kunnes sain inspiraation: Vihjeillä pitää saada vähän lisää vaikeutta. Aloin vihjeittää. Ja koska en osaa kunnolla piirtää, annoin vain Yrjölle ohjeet piirtää niin monta vihjettä kuin kykenee.

Yrjö:

Saatuani ristikon takaisin Tapsalta aloin täyttää piirtämällä ja tekstaamalla vihjeruutuja Tapsalta saamieni ohjeiden mukaan. Muutamia vihjeitä vielä käytiin yhdessä läpi, jotta päästiin yhteisymmärrykseen.

Näin syntyi tämä Ristikon takaa -ristikko.


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi