Etusivu > Sanaseppo-lehti > 4/2008 > Kirjamessut... Päivitetty: 16.4.2009

Artikkeli on julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 4/2008 (joulu).

Antti Skyttä
Kirjamessut oivallinen sanaseppoilutanner

kirjamessulogo Ensimmäinen kokemuksemme osallistumisesta näytteilleasettajana Helsingin kirjamessuille on takanapäin. Minkälainen tuo kokemus oli? Mitä se meille antoi ja opetti?

Näytteillä

Kuva: Erkki Vuokila
t-paita
Messuosastomme yleisilme oli iloinen ja värikäs. Hankimme kaikille kirkkaankeltaisen t-paidan. Etupuolella oli mustalla teksti Sanasepot – lanttusi parhaaksi, selkäpuolella osastomme numero 6m24 ja toisen hihan suussa sanaseppologo ja paidanhaltijan nimi.

Erotuimme joukosta hyvin. Kierrellessäni muutamaan otteeseen katsomassa muitakin messujen osastoja tein sen havainnon, että monissa paikoissa näytteilleasettajat eivät ulkoisesti erottuneet messuvieraista. Me erotuimme.

Kävimme muutamia kertoja kävelemässä ympäriinsä t-paidoissamme ihan vain houkutellaksemme väkeä pistäytymään luonamme. Päät kääntyivät tiuhaan tahtiin, toivottavasti viesti sai positiivisen vastaanoton.

Vuokilan Erkki totesikin meissä olevan jonkinlaista sukunäköisyyttä Stockmannin hullujen päivien värikirjoon. Toisaalta ei ollut tarkoituskaan esitellä ristikoita kuolemanvakavasti.

Käytävällä, jossa osastomme sijaitsi, kulki jatkuva ihmisvirta. Oli hauska seurata ihmisten ilmeitä, kun he havaitsivat Sanaseppojen ständin. Tarjolla oli monia hämmästyksen, kiinnostuksen ja ihmetyksen sävyjä. Jotkut kävelivät ensin ohi ja peruuttivat sitten takaisin luoksemme.

Keskustelemassa

Kuva: Erkki Vuokila
Sanaseppojen osasto
Jälleen kerran tapahtui monta kertaa niin, että henkilö pysähtyi osastomme eteen, alkoi ihmetellä seuran olemassaoloa, jota seurasi jossakin vaiheessa kysymys: ”Miksette ole koskaan aikaisemmin kertoneet missään itsestänne!”

Minä olin osastolla lauantain ja sunnuntain. Useimmin kuulemani yksittäinen kysymys koski sitä, miksi radion Sanasepot-ohjelma aikanaan lopetettiin ja saadaanko sitä vielä joskus tulevaisuudessa takaisin radioaalloille.

Jotkut messuvieraamme juttelivat pitkän tovin ristikkoharrastuksestaan ja siitä, miten he ristikoita ratkovat. Se tuntuu olevan yleinen muiden kanssa jakamisen aihe.

Moni pistäytyjä halusi kertoa omia toiveitaan laatijoille. Jotkut tulivat ehdottamaan jonkun tietyn tyyppisen ristikon laatimista ja julkaisemista. Vaikeusasteesta riitti myös keskusteltavaa, joskus kiihkeästikin.

Meiltä tiedusteltiin, mistä löytyisi lisää piilosanoja. Jotkut peräänkuuluttivat visaisia ristikoita, jotkut valittivat, että eivät ole saaneet kiinni jonkun tietyn laatijan ajattelutavasta. Joku kertoi, että ratkoo vain yhden laatijan tuotoksia.

Minä en kuullut yhtään ristikoita halventavaa tai vähättelevää kannanottoa. Jutustelut olivat mukavia ja monen kanssa jatkuivat varsin pitkään.

Tekemässä kauppaa

Kuva: Erkki Vuokila
Sanaseppo-lehtiä
Kirjamessudebyyttimme oli myös kokeilu. Halusimme katsoa, kiinnostavatko Sanaseppo-lehden vanhat numerot, joita asetimme osastollemme myyntiin. Olisiko tämän tyyppinen tempaus myös seuran taloutta vahvistava?

Painoimme Syysseposta 1000 kappaleen extrapainoksen. Tuo lehti oli varsinainen messutarjouksemme, vain 2 €. Muut Sanasepot hinnoittelimme seuraavasti: 2000-luvulla julkaistut 3 €, 1990-luvulta peräisin olevat 5 € ja 1980-lukuiset sekä 20- ja 25-vuotisjuhlanumeromme 10 €.

Syysseppoa meni odotetusti eniten. Se oli helppo ostaa kahden euron tasarahalla. Yllättävän hyvin saimme kaupaksi myös kahta juhlanumeroa, muita meni enemmän satunnaisesti.

Tarjosimme kaikille kiinnostuneille seuran jäsenyyttä. Messupäivien aikana osastollamme jäseneksi liittymisilmoituksen täytti yhteensä 19 jäseneksi halukasta. Hyvin paljon suurempi määrä otti lomakkeen ja esitteen mukaansa. Toivotaan, että uusia jäseniä tulee sitä kautta vielä lisää.

Jaoimme ständillä myös messuja varten painettuja kilpailuristikoita: helppo, keskitasoinen ja visaisehko. Ilmaisjakelutavaraa olivat myös tilaisuutta varten painetut seuran kirjanmerkit sekä seuran normaali esite.

Emme saavuttaneet asettamaamme taloudellista tavoitetta sellaisenaan. Jos osallistumme joskus uudestaan, tiedämme toisaalta paremmin tarvittavat painosmäärät. Ymmärryksemme tämäntyyppisen tilaisuuden toteuttamisesta lisääntyi kovasti.

Jatkossa?

Piirros: Markku Mäkelä; kuva: Erkki Vuokila
pakkopaita
Osallistummeko joskus uudestaan, jää nähtäväksi. Seurallemme ja ristikoille tilaisuus toi varmasti lisää tunnettuutta. Sehän on yksi sanaseppojen päämääriä, joten ydinasian ääressä oltiin.

Yksi ajatus, jota mutustelimme, on osallistua kirjamessuille aina parillisina vuosina, kun Ilta-Sanomien kanssa toteutettava ratkonnan SM-kisa on vakiintunut parittomille vuosille.

Hallitus miettii asiaa perin pohjin ja tekee aikanaan päätöksen suuntaan tai toiseen.

Yksi ilahduttava piirre, vaikkakin oli etukäteen aiempien talkoiden perusteella ennakoitavissa: Oli hyvin helppoa saada seuran jäseniä mukaan ständille. Kaikki, joilta kysyin, olivat innolla tulemassa mukaan ja moni ilmoitti jo halukkuutensa osallistua uudelleen, jos siihen tilaisuus tulee.


Sivuston ylläpito: spam@sanasepot.fi