18. heinäkuuta 1997

Erkki Vuokila: Hiisi

Sanaristikko on tekijänoikeuden suojaama teos.
Sen levittäminen ja muokkaaminen ilman laatijan lupaa on kielletty.

HTML GIF

Hiisi vieköön!

Pääsinpä minäkin viimein mukaan Iisi-sarjaan. Se on tähän mennessä ollut monella tavalla vaihteleva. Nyt hieman pelottaa, että tämä ristikko sijoittuu siihen puoleen, joka ei hirveästi eroa tekijänsä muista vaikeista ristikoista. Nimen takana oleva jujukaan ei taida olla niin hankala, etteikö sitä keksisi melkein heti.

Olen viime aikoina "joutunut" tekemään sen verran paljon vaikeita ristikoita, että niille on muodostunut tietty linja. Se linja pyrkii asettumaan kohdalle "paha mutta ratkettuaan mukava". Ei ole mukava kiristää ruuvia enää siitä, sillä silloi kuljetaan alueilla, joissa moni jättää ristikon sikseen. Iisi-sarja yrittää löytää miellyttäviä ulottuvuuksia tuolta alueelta. En tiedä, löytääkö Hiisi sinne, mutta monenlaista uudenlaistakin jujua siinä silti on. Ne jujut pyrkivät olemaan sellaisia, joissa ei ole kikkailua siinä merkityksessä kuin minä asian näen. Sanaleikittelyä ja kielellistä nokkeluutta kylläkin. Kunhan ei olisi liian kaukaa haettua. Mutta se on sitten makuasia.

Hiisi vieköön mukanaan sellaiset, jotka eivät ole utameja, heikkohermoisia tai kiireisiä. Vieno varoitus on täten annettu...

Ristikon vastausruutuihin on sijoitettu numerot yhdestä seitsemään. Nämä ruudut muodostavat numerojärjestyksessä avainsanan, jonka selville saaminen on jo sinänsä saavutus.