Etusivu | Artikkelit

Artikkeli on julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 2/1996 (kesä).

Jukka Voipio
Fakkisanakisan satoa

Kevätsepon [1/1996] paitakilvan tarkoituksena oli koota otos sellaisista sanoista, joita sanasepot pitävät fakkisanoina. Muuan innoite hankkeeseen saatiin eräältä ristikkokustantajalta, joka arveli ristikkosäännöistä kirjoittaessaan: "Sanaristikkoa voisi nopeastikin parantaa ottamalla entistä kielteisempi kanta fakkisanoihin. Fakkisanojen käyttö nykyisessä määrin on mielestäni sanaristikon suurin ongelma, kasvain joka vaatisi kirurgista hoitoa..." Ratkaisuksi ongelmaan tarjottiin "kolmikirjaimisten sanojen hyväksymistä".

Omasta puolestani voinen tähän todeta ratkottuani 365 Veijo Wirénin ristikkoa, että esitetty ratkaisu vain tuo mukaan kolmikirjaimiset fakkisanat. Viittaan toisaalla tässä lehdessä olevaan ristikkosääntöehdotukseen.

Fakkisanojen ylettömän käytön pahin haitta lienee siinä, että ne vaikeuttavat sanaristikoiden maailmaan pääsyä. Samalla alkaa ristikkoväki näyttää sisäänpäinkääntyneeltä porukalta, joka palvoo ATONia, ISIStä ja ATUMia ATIUlla ja ALORilla, ANAAsta puhumattakaan.

Fakkisanakisaan vastasi 50 sanaseppoa, mikä oli 44 % kaikista kilpailuihin vastanneista. Vastausten pienehköön määrään varmasti vaikutti myös lyhyt vastausaika. Kuten odotettua olikin, saadut sanat hajosivat melko laajalti, jos kohta superfakki ATTA esiintyi joka toisessa vastauksessa (26 osumaa) tuettuna epäsanalla ATAT (11 osumaa).

Oheiseen taulukkoon on koottu 50 eniten kannatusta saanutta fakkisanaa. Luettelo sisältää 16 paikannimeä, 10 henkilön- ja jumalnimeä, 7 latinalaisperäistä tieteellistä nimeä tai vierassanaa, 5 vanhahtavaa suomalaista sanaa ja 12 sekalaista (hankalasti luokiteltavaa) sanaa. Päivittäisessä yleiskielessä niistä tuskin monikaan elää. Listan sanoista vain ARAL oli päässyt vuoden 1992 ristikkosanojen taajuussanaston 10 kärjessä -listalle sekä lisäksi ATIK henkilönnimien ja TUTA verbien hittilistalle. Ehdolla oli runsaasti yksittäisiä sanoja.

Kaiken kaikkiaan raja fakkisanan ja yleiskielen sanojen välillä on vähintäänkin häilyvä. ARAL on varmasti tärkeä juuri niille, jotka ovat huolissaan luonnon tuhoutumisesta. LYLYn kylässä Juupajoella asutaan ja työskennellään, vaikka ei siellä LYLYä lykitäkään. OLAS on päässyt listalle, mikä sai yllemerkinneen tutkimaan suksenpohjia ja toteamaan, että ainakin laskettelusukset ovat olaattomia. Maailma ja kieli muuttuvat. Työtään tai harrastustaan arvostava laatija joko pystyy karttamaan liikoja fakkeja tai ainakin keksimään niille edes jollain tavalla uutta vihjeytystä. Esimerkkeinä fakkien käsittelystä olkoot oheiset pikaristikot.

Nyt koottu taulukko ei ole kiellettyjen sanojen lista. Laatijat ottakoot vaarin näin saadusta mielipiteestä mutta harkitkoot tarkoin vaihtoehtojaan. Sutta väistettäessä voi tulla karhu vastaan.

ATTA26
ATIK18
ITIL15
ANAS15
ATIU12
ATAT11
NIAS11
TATA11
APSI8
ATALA8
AVAL8
RIAS8
ATON7
ATTU7
ETAT7
ITEM7
KAAR7
AIAI6
AMIA6
ARAL6
ATAK6
ATTO6
ATUM6
INAT6
OLAS6
ASAS5
ATAR5
ATNA5
IPOH5
TATI5
TITI5
TUTA5
UTAMI5
AKAA4
AMAR4
ANAR4
ATAIR4
ITALO4
KEAT4
ONAS4
SKAT4
TATE4
TEAT4
APIS3
ELAM3
IKAT3
ISIS3
LORI
(LARI)
3
TRIP3
UTRA3

Artikkeli on julkaistu Sanaseppo-lehden numerossa 2/1996 (kesä).